Maanantai 26.02.2024
Nimipäivät: Nestori

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Kiire ilman kiirettä

Kun rysähtää, ovat kysymykset valmiina: mikä aiheutti onnettomuuden, kuka on syyllinen. Jämijärven lento-onnettomuus ei tee poikkeusta, sillä kahdeksan ihmisen kuolemaan päättyneen lennon ruotimisessa etenevät rinnakkain suru ja syyllisten etsiminen.

Media jahtaa uutista ? ja ruokkii samalla ihmisten mielikuvitusta ja uteliaisuutta. Jo tähän mennessä media on käynyt läpi kiitettävän määrän onnettomuuden mahdollisia syitä alkaen laskuvarjohypystä, mikä olisi rikkonut koneen peräsimen.

Otsikoihin on nostettu kansaa kosiskellen myös konetta kuvanneita taviksia. Sangen siekailematta vihjaillaan, että tavis voisi peräti ratkaista onnettomuuden syyn. Tuskin. Pääosassa täytyy olla lentokoneen ohjaajan, joka pelastui syöksyvästä koneesta hyppäämällä laskuvarjolla ? ja aivan viime hetkellä.

Televisiossa pyörii mielenkiintoinen ja hyvin opettavainen sarja lento-onnettomuuksista ja niiden tutkinnasta. Kanadalainen Lentoturmatutkinta paljastaa kouriintuntuvasti sen tosiasian, miten pitkäjänteistä ja vaikeaa on selvittää lento-onnettomuuden syyt.

Ja nimenomaan syyt, koska turman takaa paljastuu aina virheiden ketju. Lento-onnettomuudet eivät tunne yhden virheen katastrofeja.

Jämijärvellä tutkijat ovat kovilla. Lentäjä on hengissä ja kertomassa käsityksensä tapahtumien kulusta, maahan syöksynyt lentokone on sen sijaan asiallisesti tuhkaa ? ja ilman paljon kertovia mustia laatikoita.

Jos tutkintaraportti on valmis vuoden kuluttua, tutkijoita sopii onnitella nopeasta työstä. Mihin tässä edes on niin kamala kiire? Ei mihinkään! Tutkijoiden tulisi ratkaista turman syyt mahdollisimman pian vain yhden asian vuoksi.

Kun syyt on kaivettu esiin, uusi samantyyppinen lento-onnettomuus on vältettävissä.

Markku Peltonen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.