Tiistai 23.04.2024
Nimipäivät: Yrjö, Jyrki, Jyri, Jiri, Jori

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Valheellista vapun perinnettä

Kun jutun alussa on sana perinne, on lukijan syytä herätä. Haloo, minä heti reilusti varoitin, poistitko varmistimen? Olisi syytä, sillä perinteeseen vetoaminen on perinteinen tapa myydä sama juttu kerta toisensa jälkeen – ja kuin uutena.

Otetaan nyt esimerkiksi vappu ja virallinen uutistuutti Yle. Se kertoo, että Suomessa on vietetty vappua perinteisissä merkeissä (kaamea merkeissä-ilmaisu pitää mielellään sulloa aivan jutun kärkeen).

Koska Yle on tehnyt Helsingin Ullanlinnanmäeltä uuden juttu? Ei koskaan – tai siis ensimmäisellä kerralla. Ikivanha perinteinen juttu on perinteisesti sen verran päivitetty, että haastateltavana on uusi krapulainen takavuosien ylioppilas. Ja perinteistä on päivittää toki Ullanlinnan sää.

Kukaan ei huomaisi mitään, jos Ylen tv-uutiset ajaisi vapunpäivänä ulos kymmenen vuotta vanhan pätkän valtakunnankerman juhlista.

Mielenkiintoista vapun perinteeseen vetoamisessa on se, että perinnettä ei edes enää ole! Ei ole, vaikka perinnettä perinteisesti hoetaan.

Vappu oli aivan leimallisesti työväen juhla. Kepulaisista kaikki oikealle luikkivat vappuna piiloon, kun demarit ja kommunistit marssivat kilpaa torvet soiden ja punaliput liehuen kautta Suomen.

Työväki vaati voimallisesti kerran vuodessa parempaa maailmaa – oliko tavoitteena todella parempi maailmaa, se on maukuasiana jokaisen arvioitavissa.

Tämä perinnettä ei ole siinä mielessä, että olisi oikeutettu puhua perinteisestä vapusta. Vasemmisto kokoontuu vapun haaleissa jälkilöylyissä ja politiikan vapun jaolle ovat tulleet sumeilematta kaikki puolueet.

Mutta jotain perinteistä on sentään jäljellä. Yhteiskunnan parhaat voimat saavat Ullanlinnanmäen aina yhä siivottomaan kuntoon. Niin tänäkin vappuna. Helsingin älymystöllä on perinteinen oikeus heittää roskat luontoon vapun ja kieroutuneen vapauden nimissä.

Tapa kertoo paljon suomalaisen sivistyksen ohuudesta. Kun pintaa vähän raaputtaa, kuoren alta paljastuu aika heikosti kasvatettua väkeä, ihan sellaista, joka ei tiedä, että roskia ei pidä heittää koskaan minne sattuu muiden (matalapalkkaisen rahvaan) korjattavaksi.

Sama Ullanlinnanmäellä kokoontuva porukka on muuuten vaatimassa kurinpalautusta, kun tavallinen tallaaja käy pissalla porttikongissa otettuaan muutaman olukaisen liikaa.

Kaikille tasapuolisesti perinteistä vappua perinteisen kolumnin merkeissä!

Markku Peltonen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.