Maanantai 22.04.2024
Nimipäivät: Alina

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Otetaan mallia Tukholmasta

Tukholmassa on aina yhtä kiva käydä. Totta kai, koska minulla on 337 syytä – ilman tärkeysjärjestystä – siellä vierailla. Unohdetaan tässä ja nyt 336 syytä ja nostetaan pöydälle ainoastaan yksi rakastamani kaupungin valopilkku.

Se on suurkaupungin liikenne – ja ennen kaikkea jalankulkijan asema niin kaupungin ydinkeskustassa kuin vaikkapa matkalla Siljan laivalta Gärdetin metroasemalle.

Jalankulkija on länsinaapurin pääkaupungissa jotain muuta kuin Suomessa ja Hämeenlinnassa: hän on tasavertainen tekijä liikennepelissä, jossa panoksena on ääritapauksessa henki.

Jotain tärkeää on aivan toisin kadulla, kun verrataan liikennettä jalankulkijan silmin Tukholmassa ja Hämeenlinnassa. Aloitan kadun ylittämisen Hämeenlinnan keskustassa.

Jos katson suojatien edessä vasemmalle ja oikealla kuten on opetettu, se on merkki autoilijalle. Pään kääntäminen tarkoittaa sitä, että kävelijä on huomannut auton ja sillä on näin oikeus jatkaa matkaa pysähtymättä. Kaasua!

Vanha perisuomalainen autoilijan “oman käden liikennesääntö” voi erinomaisen hyvin.

Tukholmassa autot pysähtyvät aina ja jalankulkijat pääsevät ylittämään kadun. Yksinkertaista, kaunista, kohteliasta!

Miksi näin täytyy olla? Miksi suomalainen autoilija on epäkohtelias kaasunpolkija, joka ei löydä jarrua suojatien lähestyessä? Tavat periytyvät, se on aivan selvä. Autokouluissa takuulla opetetaan kohteliaisuutta.

Olisiko selitys suomalaisten heikko itsetunto. Että kun on auto, pitää pullistellen näyttää – eikä missään tapauksessa ryhtyä pokkuroimaan pelkän vaivaisen jalankulkijan edessä.

Muutos lähtee aina ihmisestä. Miten kelpaisi tavoitteeksi kohteliaan liikenteen Hämeenlinna! Tapojen parannuksen voisi aloittaa tukholmalaisia autoilijoita matkien. Täällä olisi siis varaa olla hieman “Heja Sverige”.

Markku Peltonen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.