Perjantai 29.03.2024
Nimipäivät: Jouni, Joni, Joonas, Joona, Jonne

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Antti Rinne ei ole Teräsmies

Voittajalla on varaa hymyillä – SDP:n puheenjohtajavaalin ykkösellä Antti Rinteellä vain pienen hetken. Hän otti vastaan tehtävän, joka on äärimmäisen kova, jopa mahdoton.

Pilkun verran yli puolet puoluekokousedustajista oli tyytymätön Jutta Urpilaisen työhön valtiovarainministerinä maan hallituksessa. Tästä oli kyse: ääni Rinteelle oli vastalause Urpilaiselle.

Rinnettä ei valittu kolmeksi vuodeksi uudistamaan puoluetta vaan nostamaan sen kannatusta. Puoluekokouksen mielestä temppu onnistuu, kun hallituksen linjaa sosiaalidemokratisoidaan.

Rinteen valinnan jälkeen hallituksen ohjelma on entinen, maan talousongelmat yhtä vaikeita kuin Urpilaisen kaudella ja eduskunnassa tutun vahva porvarienemmistö. Vasemmistoliiton lähdön jälkeen SDP on hallituksen ainoa vasemmistopuolue.

Voisiko Rinne Teräsmiehen tavoin kasvattaa SDP:n valtaa hallituksessa? Kysymys ei ole tästä maailmasta. Jos hallitusohjelmaa uudistetaan, jokainen puolue haluaa oman uuden puumerkkinsä yhteistyön asiakirjaan.

Hallitusohjelman kirjoittaminen on vaikeaa, tasapainoilua ja neuvottelutaitoa vaativa politiikan laji.

Maan kakkosministeriksi, kansantaloutta hoitamaan, nousee mies, joka ei ole kansanedustaja ja jolla ei ole kokemusta ministerin työstä. Tämä ei voi tarkoittaa kuin sitä, että ministerin taustavoimien ja virkamiesten valta kasvaa.

Uudella puheenjohtajalla on toki vaihtoehto: uudet vaalit. Niistä Rinne varoitti puoluekokousväkeä. Gallupeissa SDP on jämähtänyt sijalle neljä, edellä viilettävät keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset.

Mitä tarkoittaa, jos Rinne ajaa maan ennenaikaisiin vaaleihin? Äärimmäisen riskin ottamista SDP:n tulevaisuudesta.

Vaalien tie voisi olla SDP:lle myös tie oppositioon.

Ay-liike vahvisti asemaansa SDP:ssä. Onko siis paluu menneeseen sittenkin mahdollista? Ovatko SDP ja ay-liike jälleen yhtä perhettä kuin ikään vanhoina hyvinä aikoina? Tähän en usko. Puoluekokouksessa voittivat paremminkin vanhoilliset kuin uudistusmieliset.

Ay-väki haluaa pitää edunvalvonnan ja puoluepolitiikan erossa toisistaan. Erityisesti tätä vaativat persut, joiden valta duunaripuolella edelleen kasvaa.

Voittajia Rinteen tapauksessa olivat hämeenlinnalaiset Iisakki Kiemunki ja Pasi Vesala. Kumpikin teki vahvaa työtä Rinteen hyväksi, pelasi toisin sanoen oikeaa hevosta, mistä ei ole kummankaan poliittiselle uralle ainakaan haittaa.

Tämän toteaminen ei tarkoita sitä, etteikö kaksikko olisi kannattanut Antti Rinnettä juuri siksi, että tämä on heidän mielestään paras henkilö johtamaan SDP:tä.

Markku Peltonen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.