Tiistai 21.05.2024
Nimipäivät: Kosti, Konsta, Konstantin

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Väärä lentoreitti johti murhaan

Syyllistä pitää etsiä, tuskin kukaan kuitenkaan ampui tahallaan alas Malaysia Airlinesin matkustajakonetta Ukrainan ilmatilassa. Lähes 300 viattoman sivullisen murhaaminen ei kerta kaikkiaan palvele Ukrainan, Venäjän eikä Ukrainan kapinoivien venäjämielisten etua.

Ei sitten millään tavalla.

Tämä ei tarkoita kuitenkaan sitä, etteikö katastrofista tulisi vahvaa asetta alueen välienselvittelyssä. Julmaa: matkustajakoneen kuolleet ovat pelinappuloita maailmanlaajuisessa poliittisessa pelissä.

Aivan varmasti tämäkin turma nostaa pintaa erilaisia salaliittoteorioita. Niiden arvo on aina viihteellinen.

Mitä tapahtui? Ilmeisesti ase joutui klassisella tavalla taitamattomien käsiin. Ase oli ohjus, joka tavoitti 10 kilometrissä lentäeen koneen ja räjäytti sen kappaleiksi.

Ukrainan kapinallisilla tuskin on seurantajärjestelmiä, joilla tunnistetaan lentokoneet. Tuskin heillä on myöskään tietoja kansainvälisten matkustakoneiden aikatauluista ja reiteistä.

Karua todeta, mutta ilmeisesti murhaajat uskoivat ampuvansa alas Ukrainan armeijan lentokonetta.

Typerän uskon lasku järkyttää maailmaa.

Syyllisiä haetaan ja niitä myös löytyy. Kuka päätti, että Malaysia Airlines lentää Ukrainan ilmatilassa?

Tähän kysymykseen vastauksen löytäminen on keskeistä, tärkeää.
Kohtalokas reitti valittiin siitä huolimatta, että alueella riehuu sisällissota, jonka kokoluokasta voi toki keskustella.

Alueella tiedettiin olevan ilmatorjuntaohjuksia – jopa BUK-ohjuksia – ja niillä oli juuri tuhottu ukrainalainen sotilaskone. Nämä kylmät tosiasiat eivät painaneet reitin valinnassa!

300 ihmisen kuoleman jälkeen on kysyttävä, mikä on maailman lentoturvallisuuden taso.

Markku Peltonen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.