Sunnuntai 19.05.2024
Nimipäivät: Emilia, Emma, Mila, Amalia, Emmi

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Uimalan pääsymaksusta kova pala

Tervemenoa Ahvenistolle lauantaina 26. heinäkuuta. Korjattu maauimala avautuu ja yleisöryntäys on taattu. Hämeenlinnan keskipiste siirtyy hetkeksi Ahvenistolle. Moni sanoo, että kauan on odotettu. No niin on, sillä allas oli rapakunnossa ja suljettuna liki 30 vuotta.

Ajatellaan positiivisesti: koko Ahveniston alueen ilme on altaan remontin jälkeen vallan toinen. Jos väki vielä ottaa uimalan omakseen kuten odottaa sopii, on Hämeenlinnalla aiempaa enemmän kortteja käsissä Ahveniston kehittämiseksi edelleen.

Altaan korjaus maksaa kaupungille parisen miljoonaa euroa, valtion tukea tämän päälle napsahti noin 700 000 euroa. Iso kasa rahaa, iso on tosin myös asia!

Remonttilasku on pilkkua myöten valmis, seuraavaksi puntarissa ovat altaan vuotuiset kulut. Kaupungin laskuissa menot olisivat maksimissaan 70 000 euroa, mutta vasta aika näyttää miten käy.

Ei olisi ensimmäinen kerta kun summa paisuu – perin harvoin arvioitu meno kutistuu…

Uiminen on tänä vuonna ilmaista. Peruste on Hämeenlinnan juhlavuosi, lyhyt kausi ja kokemusten kerääminen.

Ilmaisesta maksuun siirtyminen on tuskaisen hankalaa. Nyt kaikkia altaan käyttäjiä – ei vain hämeenlinnalaisia – totutetaan ilmaisuuteen.

Ei ole vaikea arvata, että käyttäjät vastustavat pääsymaksua. Mitalin toinen puoli on tämä: ilmainen ei ole ilmaista, veronmaksajat vastaavat kuluista – myös ne, jotka eivät allasta koskaan käytä.

Onko sittenkin pienen joukon uimisen tukeminen verovaroista perusteltu? Tähän kysymykseen vastaavat Hämeenlinnan kuntapoliitikot.

Maksun periminen muuten maksaa. Mitä jäisi viivan alle, jos palkkaa maksettaisiin pääsylippujen myyjille ja valvojille?

Markku Peltonen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.