Maanantai 17.06.2024
Nimipäivät: Urho

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Usko, ostovoima, rakenne

Reska.fi:n kysely toriparkista osoittaa, että ainakin enemmistöllä Hämeenlinnan kaupunginvaltuutetuista on mielipide tai näkemys siitä, miksei mielipidettä torinaluspysäköinnistä vielä voi olla. Toivoisin, että näkemys olisi laajempi.

Vastauksissa käsitellään lähinnä pysäköintipaikkojen määrää ja sijaintia, hankkeen rahoitusmahdollisuuksia ja kaupungin taloustilannetta. Jarmo Vainiota lukuun ottamatta juuri kukaan ei nosta esille sellaisia trendejä, joita itse iltapäiväpalaverissa ankarasti peräisin, mikäli Reska.fi:n verkkotoimitus olisi nykyistä suurempi.

Keskisuuren Hämeenlinnan kaupunkikeskustalla on sekä suuren että pienen kaupungin ominaisuuksia. Ei tarvitse erityisesti kytätä saadakseen keskustan pääväylistä aution kuvan melkein minä tahansa päivänä. Toisaalta esimerkiksi lounasaikaan keskustan ruokapaikat ovat usein ilahduttavan täynnä ja ruuhkantynkääkin on moottoritien ylittävillä väylillä ainakin kerhon pelipäivinä. Pimeän kaupan ilta osoitti, että kyllä kansa kaupunkinsa palveluita arvostaa, kun kokee itsekin tulevansa arvostetuksi.

Kohta kaupungissa on kolme erilliseksi luettavaa ostosaluetta, Tiiriö, Goodman ja torin ympäristö. Asukasmäärä ei tilastojen valossa ole mainittavassa kasvussa ja taloustaantuma puhaltaa niskaan.

Päättäjien keskeisiksi kokemat vaikuttavat tekijät ovat siis pysäköintipaikkojen määrä ja tarve eli infran muutostarve, rahoitus ja kaupungin taloustilanne. Vaikka oletettaisiin, että muuttuvat tekijät, kuten väestömäärä ja taloussuhdanne kehittyisivät jossain vaiheessa taas positiivisesti, jää pohdintaan vielä muutama juuri tähän ajankohtaan olennainen muutostrendi.

Ruoansyömiselle, viihdetapahtumille ja kaupunkiasumiselle on tyypillistä, että niiden suorittaja on paikan päällä. Vähittäiskauppa sen sijaan käy läpi voimakasta murrosta jossa myymälöiden ja kokonaisten ketjujen ansaintalogiikka määritellään yhä tihenevään tahtiin uudelleen. Ehkä niiden vastaajien, jotka pitävät toriparkkia liian kalliina, päässä liikkuu juuri tällaisia tausta-ajatuksia. Kyse ei ole Goodmanin, Tiiriön ja torinympärystön keskinäisestä kisasta, vaan myymälöiden kisasta nettiä vastaan.

Täysin samalla tausta-ajattelulla toisaalta voi puoltaa toriparkkia. Juuri voimakkaan murroksen takia kaupungin ja yrittäjien on tehtävä kaikkensa, jotta Hämeenlinna selviäisi kaupallisesti elävänä myös murroksen tuolle puolen.

Vähintään yhtä paljon kuin infrasta, rahoitusmallista ja taloustilanteesta kyse siis on uskosta omiin mahdollisuuksiin, kyvystä määritellä Hämeenlinnan ja lähiseudun ostovoiman pitkäaikainen taso oikein ja lähes mahdottomalta kuulostavasta kysymyksestä, millainen on kaupan ja muiden palveluiden rakenne 10 tai 20 vuoden päästä.

Juha Reinikainen

1 kommentti

  1. Maija jallinoja:

    ja ne runsaat kaupat torin ympätostössä kiittävät! Hei oikeesti, eihän torin ympärillä ole yhtään kauppa…..pankki,vanha lääninhalitus, raatihuone! Intoa toriparkkiin haluavat vain ne, joilla on asuntoja seutuvilla, tai tulossa olevia asuntoja. Kaikki tietävät keitä he ovat!!!

     

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.