Lauantai 02.12.2023
Nimipäivät: Anelma, Unelma

Tuuli:
 

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Uskalletaan innostua

Hämeenlinna on nyt tapetilla AC/DC:n konserttiuutisen ansiosta. Kaupunki osoitti kertaheitolla, että sillä on henkistä kykyä olla HHT-akselin aktiivinen rakentaja ja hyötyjä eikä nuutuja. Kun 2015 on vielä Sibeliuksen juhlavuosi saadaan jännityksellä odottaa, kajahtaako Kantolan yleisöstä: soittakaa Finlandia!

Tämä aika jolloin leipää on monella totuttua vähemmän, suosii henkilöitä, joilla on kyky keksiä lamassa tarpovalle kansalle sirkushuveja. Itse kävin peruskouluni Neuvostoliiton aikaan, mutta ei se elämä pelkkää kokoomusvihaa silloinkaan ollut. Mielilauseeni kouluvuosilta on jo pitkään ollut historianopettajamme viisaus siitä, että merkittävimpien korkeakulttuurien taustalla on aina ollut menestyvä talous. Sirkushuvit voivat olla seuraus hyvin hoidetusta taloudesta, megakonsertit taas itsessään ovat talousgeneraattori.

Tiedossa on sekin, että moni merkittävä taiteen tai muun harrastustoiminnan tukija on yksityinen, menestynyt yrittäjä. Näitä tosiasioita pyörittelin mielessäni, kun keskustelimme Skogsterin taustavoiman Karoliina Mäki-Kuutin kanssa aivan muista asioista ja puhe kääntyi hänen ideaansa kirjata tarinoita ja kuvia Skogsterin talosta kirjoihin ja kansiin.

Rampattuani nyt viime kuukaudet Reskaa ja armaan kaupunkimme muita kivettyjä katuja olen tullut salaa kateelliseksi niille, jotka ovat jo vuosia saaneet tehdä työtään kantakaupungissa. Samalla, monen yritysjutun teon ohessa, on kirkastunut elämännäkemykseni siitä, että virallisten historioiden rinnalle tarvitaan paljon mikrohistoriaa.

Harva pienyrittäjä ajattelee itseään suurena historiantekijänä, mutta jos nyt esimerkiksi otetaan Skogster, niin sen tapaiset liikkeet ja niissä toimineet ihmisethän kaupunkilaisten dna:ssa kulkevat eivätkä tilastot siitä, montako vähittäisliikettä tai alkkohooliannehtimoa Hämeen läänissä oli vuonna miekka ja kirves.

Ainakin itse ostin idean Skogsterin tarinoiden tallentamisesta ja toivottavasti niin tekee mahdollisimman moni muukin. Eikä omassa ajattelussani kyse ole vain arvorakennuksista tai kaupungin tunnetuimmista yrityksistä.

Jos vaikka ravintoloista puhutaan, niin on aivan käsittämätöntä, millaista ruokahistoriaa tehdään esimerkiksi Popinossa, joka ei voi uhota kaupungin saavutettavimmalla sijainnilla. Ja on aivan järkyttävän hienoa, että kun kantakaupungin äänenkannattaja pimeänä iltana paukkaa varoittamatta sisään laitakaupungin kuppiloihin, monessa ostetaan heti idea historian ensimmäisestä raflakisasta.

Uskalletaan innostua historian tekemiseen!

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.