Keskiviikko 28.02.2024
Nimipäivät: Onni

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Tätäkö kaupunki halusi?

Yksi juttu on kalvanut minua pitemmän aikaa seuratessani kauppakeskus Goodmanin rakentumista. Haluaisin tietää, miksi Hämeenlinnan keskeisimmälle ja ehkä kalleimmalle paikalle on rakennettu noin järkyttävän näköisiä kerrostaloja?
Piti kysymäni sitä samaa tänään (12.2.) julkaistavan Reska.fi -printin ?Ihan pakko kysyä?-palstalla, mutta en saanut sähköpostikyselyyni koskaan vastausta.

Tosin muotoilin NCC:n Kotosalla-talohankkeesta vastanneelle johtajalle kysymykseni näin: ?NCC esittelee nettisivuillaan rakennushankkeita eri puolelta Suomea. Niissä näkee hyvinkin moderneja asuintaloja. Miten Hämeenlinnaan keskeisimmälle paikalle valikoitui/päätettiin rakentaa noinkin pelkistettyä arkkitehtuuria??

Kysyin myös: ?Minkä tyylisiksi kyseisiä asuintaloja ammattikielellä kuvataan? Näin maallikon mieleen tulee lähinnä 1970-luvun lähiörakentaminen pienine ikkunoineen, miniparvekkeineen ja kuutiomuotoineen??

Tein toki taustatöitä ja sain kuulla muun muassa, että rakennusliikkeen haukkuminen ei mene oikeaan osoitteeseen.

Sisäpiiristä kerrottiin, että NCC:n arkkitehdit toteuttavat koko liikekeskuksen ja erityisesti asuinrakennusten osalta Hämeenlinnan kaupungin tahtoa. Kaavoittajan ajatus oli, että kauppakeskus ei saa liikaa erottua vanhasta keskustan rakennuskannasta.

Onnettomien ikkunoiden koollekin on looginen selitys. Niillä kuulemma kompensoidaan nykyisiä energiavaatimuksia ? tai jotain sellaista. Väristä en kysynyt enää mitään.

Onkohan odotettavissa, että myös Engelinrantaan tehdään vastaavia laatikoita?

Miks meillä kaikki kaunis tahtoo kuolla. Ja suuri surkastua alhaiseen? Kysyn vaan.

Ilkka Peltoniemi

3 kommenttia

 1. Helena Saukkonen:

  Kiitos oivallisesta kirjoituksesta. Tämä on niin totta. Ohi ajaessani aina ihmettelen, miten voidaan sallia asuntojen rakentaminen niin että ikkunoista näkyy ainoastaan muutaman metrin päässä oleva kauppakeskuksen betoniseinä. Ja kenties kaupan päälle saa vielä kauppakeskuksen ilmastointikoneiden metelin ja haisut.
  Löytyisikö edes yksi tilaajajohtaja, puheenjohtaja, virkamies, ryhmyri, luottamushenkilö, jonka mielestä tämä on sitä hyvää rakentamista, jota Hämeenlinnaan halutaan tai joka itse voisi kuvitellakaan asuvansta ko. asunnoissa. Totisesti hyvä arki asuu Hämeenlinnassa! Ei kai ole ihme, jos pelottaa, mitä Etelärantaan loppujen lopuksi syntyy.

   
 2. Marja-leena Veijalainen:

  Minä taasen jään mielenkiinnolla odottamaan kun purnaus alkaa.Milloin meteli on niin kova että asukkaat valittavat tai ympäristö niin epäsiisti ettei paljon mieltä kohenna.Antaas kattoo mitä tuleman pitää mutta varma olen ainakin siitä että valituksitta tuskin mennään.

   
 3. km:

  Edes pääsuunnittelijana toiminut Innovarch ei kehtaa nettisivuillaan näyttää tätä hirvitystä. Kaikki muut samoihin aikoihin suunnitellut kauppakeskukset Kaari, Merituuli ja Ainoa ovat edustettuina ja aiheesta. Miten tämä pääsi arkkitehtitoimiston ja kaupunkisuunnittelun seulan läpi? “Kaavoittajan ajatus oli että kauppakeskus ei saa liikaa erottua vanhasta keskustan rakennuskannasta”????!!!!!!
  Olisimme toivonut linjakasta, eleganttia ja tyylikästä rakennusta, mutta saimmekin oksennuksen kaupunkimaisemaan.

   

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.