Maanantai 26.02.2024
Nimipäivät: Nestori

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Mäkäräinen selittelyn suossa

Pieleen meni ammunta ja samalla koko kisa. Innokkaimmat odottivat ampumahiihtäjä Kaisa Märäkäisestä olympiavoittajaa – turhaa. Sotshin pikamatka oli Mäkäräiselle suuri ohilaukaus.

Viileän rauhallisesti arvioiden urheilussa on vähän tilaa selityksille. Kun mikä tahansa kilpailu on ohi, mitalit ja muut sijat on jaettu, voittajalla on ilo juhlia. Mitä merkitystä on lopulta sillä, miksi vaikkapa Mäkäräinen epäonnistui? Urheilussa lopputulos kertoo kaiken: se on siinä.

Mäkäräisen selitykset vieläpä kuulostavat selityksiltä. Äärimmäisen kokenut huippu-urheilija kuulemma kärsi huoneensa kuivasta ilmasta. Jos hänen röörinsä ovat ääriherkät, miksei huoneen kosteutta mitattu etukäteen ja hoidettu kuntoon?

Suorastaan selitysten äidiksi voi lukea väitteen huonosti luistavista suksista: Mäkäräinen oli hiihdossa kolmanneksi nopein. Kisa kaatui ammuntaan eikä hiihtoon – tämä ei kaipaa edes tulkintaa.

Selittely ja jossittelu eivät ole vaaraksi, kun kohteena on urheilu. Minusta vaan vaikuttaa siltä, että selittely – ja kaikenmaailman tyhjänjauhanta – on muutenkin nyky-Suomessa ihan desingmuotia.

Jos sitä, jos sitä ja jos tätä. Vaarallisen paljon selittelee kansakunnan keulilla Jyrki Kataisen hallitus. Niin, mikä onkaan selittelyn vastakohta? Teko.

Selittelylle antaa tilaa mutu, tyylipisteiden jako ja keskittyminen miltä asiat näyttävät. Toinenkin tie on: Suomi ja suomalaiset voisivat keskittyä siihen, miten asiat ovat, tehdä työtä ja korjata epäkohtia, rutistaa näin kohti parempaa.

Hämeenlinna ei ole selittelymaailman ulkopuolella. Myös Hämeenlinnalla on vaihtoehto: tilaa olisi teoille. Selittelyyn keskittymistä voisi karsia kuntapolitiikassa, bisneksessä, työpaikoilla ja ihan perhepiirissäkin.

Markku Peltonen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.