Perjantai 23.02.2024
Nimipäivät: Aslak

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Sukellan Hämeenlinnaan

Alkukesä vaihteleva, mutta lasten kannalta sopiva erilaisten liikuntaharrastusten opetteluun. Keskikesä sopivan lämmin erilaiseen vapaampaan pulikointiin, kumikrokotiilin päällä makailuun ja vaikka sukeltamisen opetteluun. Loppukesä usein jopa liian kuuma minkään supervanhemman roolin vetämiseen, ja ainakin meillä loputtomat hellepäivät alkoivat yhä useammin kiteytyä legendaariseen kommenttiin: tää on maailman tylsin päivä ja te kaikki muut ootte ihan tyhmiä!

Samaan tahtiin tylsistymisen kanssa kasvoi katsottujen dvd-filmien vino pino aikanaan sisustuselementiksi hankitun kustavilaiskaapin päällä, joten tunnustan, että sana kasvatuskumppanuus kuulosti tänään päiväkotiin autoillessa kauniilta.

Syksyä olen jo jonkin aikaa muutenkin odottanut kuin superkuuta nousevaa. Kun alkukesällä lähdin Siwaan ja sattumalta törmäsin matkalla hämeenlinnalaiseen rummuttavaan kaupunkilehtiguruun, en heti uskonut, että nyt valmistautuisin pestiin, jossa aika tavalla kiteytyy median tämän hetkinen muutos. Edelliseen elämääni verrattuna tuntuu vähän siltä kuin olisin riisunut livreepuvun ja saanut yhden demonauhan perusteella paikan Remun bändin solistina.

Hämeenlinnaan jalkauduin kunnolla ensimmäistä kertaa melkein tasan kymmenen vuotta sitten, kun arvoin kahden, tai oikeastaan kolmen työpaikan välillä. Ensimmäinen mieleen jäänyt kosketus kaupunkiin oli juuri Reska, ja mielikuva siitä sama mitä moni kaupunkiin myöhemmin muuttanut on todennut: kivantuntuinen, mutta loppuu juuri, kun pääsee tunnelmaan.

Kun vielä molemmat lapsemme ovat syntyneet Hämeenlinnassa ja varmasti monien muiden tapaan olen liian kauan viipyviä ristiäisvieraita karkottaakseni soittanut kovaäänisesti Antti Hammarbergin Tyttö tuli ?kappaletta, istuu loppuvuonna avattava kauppakeskus Goodman ainakin omaan kaupunkikuvaani hyvin. Silti hartaasti toivon, että uusi keskus on keskustan tasapainottaja eikä pelkästään painopisteen siirtäjä. Haluaisin yhä käydä vakiosalillani ja wings-kuppilassani ja siirtyä vasta sitten, Irwiniä hyräillen, tankkaamaan riisipiirakkaa ja cafe americanoa.

Muualla töissä käyneenä olen seurannut sekä arvottanut Goodmanin suunnittelua ja valmistumista normaalin kaupunkilaisen näkökulmasta: omaa henkilökohtaista liikennehaittaani kiroten ja ehkä korkeintaan pohtien, että toivottavasti jälkikasvullani on tulevaisuudessa muitakin harrastuksia kuin kauppakeskuksessa notkuminen.

Toista merkkihanketta, Sunny Car Centeria, olen tarkkaillut hieman tiiviimmin. Jo ennen Kirstulan kolmioksi kutsutun maa-alueen hankkimista kaupungille Kehittämiskeskus Oy Hämeen silloinen toimitusjohtaja Heikki Hietanen tarjosi läheisessä kokouskartanossa lounasta seudun päätoimittajille. Samalla hän esitteli aluetta tulevana merkittävän yritystoiminnan sijoittumispaikkana.

Hämeenlinnan itänurkilla sijaitsevan paikallislehden päätoimittajana olin itsekin vuosien varrella julkaisemassa milloin mitäkin uutista koskien hankkeen varmaa toteutumista: milloin oli tulossa ainutlaatuista puurakentamista, milloin huippuenergiapihiä kiinteistöteknologiaa. Jos arvotan Sunny Car Centerin yritysviestinnän luotettavuutta sen pohjalta, miten sen itsensä lähettämät tiedotteet ovat korreloineet totuudeksi kutsumamme ilmiön kanssa, se ei saa moniin muihin tiedottajiin verrattuna kovin korkeaa arvosanaa.

Kaupunkikehityksessä on varsin tuttu ilmiö, että paikalliset tiedotusvälineet tavalla tai toisella sidotaan isojen hankkeiden myötäjuoksijoiksi. Näin on jokaisella seudulla. Tämän ilmiön kaikkia hyödyttävä puoli on se, että rummun lyöminen positiivisista asioista yleensä synnyttää positiivisen kierteen eli mielikuvan yrityselämään myönteisesti suhtautuvasta kaupungista.

Toinen puoli on se, että lukijan pitää yhä pystyä erottamaan hankkeita koskevat tosiasiat mielipiteistä. Näin on myös Hämeenlinnan kaupunginhallituksen tänään tehtävä puidessaan Sunny Car Centeriä jälleen kerran. Liikeidean toteutumisen realiteetteja on käsiteltävä realiteetteina miettimättä sitä, kuka ne esittää.

Toteutuvat kaikki hankkeet tai eivät, Hämeenlinna on upea paikka asua ja yrittää. Edessä on joka tapauksessa kiinnostava syksy. Itse valmistaudun isoon muutokseen yrittäjyyden alkamisen myötä, hiljentelen muutamaan harjoituskisaan huipentunutta pyöräilykautta ja kaivelen esiin kiekkovarusteita. Sitä ennen pitäisi toteuttaa kauan suunniteltu ja useissa päätöksentekoportaissa pyöritelty, sekä lopulta tarvittavat salaperäiset kattotelineinvestorit taakseen kerännyt hanke melontaretken suorittamisesta Aulangolta Mierolaan.

Kymmenisen vuotta sitten, seudulle tullessani, taisin olla nuorimpia ellen nuorin tilattavan sanomalehden päätoimittaja Suomessa. Hienoa aikaa, mutta jos nyt en olisi ryhtymässä tekemään mediaa aivan puhtaalta pöydältä, olisin ollut kenties koko työurani ajan sama tyyppi pienillä modauksilla. Uskokaa tai älkää, nyt taidan oikeasti pystyä tekemään jotain uutta.

Sukellukseni Hämeenlinnan kulttuuriin on alkanut ja blogeja pulpahtelee pintaan jatkossa ainakin kerran viikossa. Reska on jatkossakin aktiivinen kaupunkikulttuurin rakentaja. Kun tulee mieleen, miten se parhaiten voisi tapahtua, meilaa toimitus@reska.fi.

Juha Reinikainen
Kirjoittaja on verkkolehti Reska.fi:n päätoimittaja 1.9. alkaen.

Hämeenlinna on upea paikka asua ja yrittää.

Hämeenlinna on upea paikka asua ja yrittää.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.