Maanantai 24.06.2024
Nimipäivät: Johannes, Juhani, Jussi, Jani, Janne

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Ennustamisen vaikeudesta

Vaikuttaa, mutta miten, missä ja miten paljon.

Siinä paketissa Venäjän tapauspakotteiden ongelma. Suomi on kiistatta kovassa läntisen maailman kyydissä, ainoastaan vauhdista on laadittu lukuisia poikkeavia ennusteita.

Kovia kokee ainakin Valio, joka aloitti jo vähintään satojen työntekijöiden tilapäiseen lomautukseen päättyvät yt-neuvottelut.

On koko tavalla turha edes toivoa, etteikö yt-neuvottelujen lista kasvaisi ehkä hyvinkin merkittävästi lähiviikkoina.

Meillä on vakaa käsitys, että ennusteiden luotettavuus on kasvanut. Toisin sanoen me uskomme, että tulevaisuuteen katsomalla ja sitä analysoimalla pystymme entistä paremmin hallitsemaan tulevaisuutta.

Menossa on suuri mullistus ? sekä Suomessa että Venäjällä. Ja mitä enemmän vanhat palikat liikkuvat, sitä vaikeampaa on ennustaa miten käy.

Suomi esimerkiksi voi löytää Venäjän viennin korvaajaksi uusia vientikanavia. Tie on kuitenkin kivinen, sillä muun muassa Kiinan markkinoille ryntäävät kaikki eurooppalaiset yritykset omine tuotteineen

Yksi asia on koko tavalla varma: Kiinan kaupasta ei kerry suurta taloudellista hyötyä kovan kilpailun takia.

Mitä tapahtuu Venäjällä? Ratkaisevaan on muun muassa maan oman tuotannon käynnistys korvaamaan tuotteita ? ruuasta koneisiin ? joita on tuotu lännestä. Jos itä tässä tempussa onnistuu, lännen yrityksillä ei ole paluuta noin vain Venäjän markkinoille.

Nationalismin nousu taas tietää venäläisten tuotteiden suosion kasvua ? ja lännen tuotteiden hyljeksimistä, kun venäläinen täyttää ostoskärrynsä ruokakaupassa.

Kotimainen ruoka on itärajan takana venäläistä ruokaa! Suomalaiset jos ketkä ymmärtävät kotimaisen ruuan arvon. Eikö?

Markku Peltonen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.