Torstai 22.02.2024
Nimipäivät: Tuulikki, Tuuli, Tuulia, Hilda

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Sovittu – tai sitten ei

Sote on paketissa, julistivat puolueet laidasta laitaan noin kuukausi sitten. Kautta maan kuului helpotuksen huokaus: vihdoin sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksen jatkuva vatvominen loppuu.

Mitä sopua oikein juhlittiin?

Keskustelu jatkuu hämmentävänä. Yksi puhuu toista ja toinen vallan muuta. Kovin on sekavaa ? ja tuo on lievä ilmaisu sote-puheista.

Sovinto on niin väljä, että ratkaisua voi tulkita kuten parhaaksi katsoo. No, mikä ihme se sitten oli, että ?sovinto? syntyi?

Sovinto sorvattiin siis sisällön kustannuksella.

Sote on niin pahasti auki, että sen rahoittaminen on sopimatta. Kysymys on isosta yksityiskohdasta!

Sopimatta ei ole yksinomaan rahoitus vaan myös valta. Klassinen väite ?kellä rahat, sillä valta? elää ja voi erinomaisen hyvin Suomessa vuonna 2014.

No niin. Kun sote-vallasta ei ole sovittu, onko mitään tosiasiallista ratkaisua tärkeästä uudistuksesta edes syntynyt.
Kello käy ja tällä seikalla on poikkeuksellisen paljon painoarvoa.

Eduskuntavaalit häämöttävät muutaman kuukauden päässä ensi keväänä. Sote on jo asiallisesti uuden eduskunnan ? tarkasti sanoen vaalien jälkeisen hallituksen ? päänsärky.

Vaikka sotea vielä viilattaisiin, toimeenpano on kesken, kun uusi hallitus aloittaa työnsä. Se voi puhaltaa pilliin ja kaataa mutkattomasti nurin koko soten. Uuden mallin kokoaminen sen sijaan ei ole mutkatonta…

Kataisen/Stubbin hallituksen työ jää kesken.

Pöydällä on iso asia. Muun muassa Hämeenlinnan seudulla sote sanelee koko tavalla ratkaisevasti kolmen kunnan ? Hämeenlinnan, Janakkalan ja Hattulan ? ja koko Kanta-Hämeen yhteistyötä.

Markku Peltonen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.