Lauantai 09.12.2023
Nimipäivät: Anna, Anne, Anni, Anu, Anneli

Tuuli:
 

Sibelius-kodin paikka on puisto

Reska.fi -lehti teki oma keskustavisionsa, jossa ei ole tilaa torinalusparkille. Ehdotamme myös Jean Sibeliuksen synnyinkodin siirtämistä pois keskustasta, siltaa Linnanpuistosta Varikonniemeen ja Suomenkasarmin alueen nopeaa kaavoittamista asuinkortteliksi.

1) Sibeliuskoti

Taustaa: Kansallissäveltäjän synnyintalon nykyinen sijainti kaupungin keskellä on ahdas ja estää kauppakeskus Linnan alueen kehittämisen.

Ehdotus: Synnyinkoti siirretään Sibeliuspuiston lyseon puoleiseen päätyyn, joka tarjoaa rakennukselle aidon miljöön säveltäjämestarin opinahjon vieressä. Kesäisten ulkokonserttien sarjan järjestäminenkin olisi mahdollista uudessa ympäristössä.

Epäilykset: Sibeliuksen synnyinkoti on turistinähtävyys, mutta nykyinen sijaintipaikka on tulevaisuudessa vielä huonompi. Matkailijoille riittää tieto, että Sibeliuksen syntypaikka ja -koti löytyvät Hämeenlinnasta.

Kauppakeskuksen epäsiisti takapiha ei ole riittävän arvokas paikka Sibeliuksen syntymäkodille.

Kauppakeskuksen epäsiisti takapiha ei ole riittävän arvokas paikka Sibeliuksen syntymäkodille.

2) Linnanpuisto:

Taustaa: Linna Jats, Wanajafestival ja Keskiaikamarkkinat ovat osoittaneet, että Linnanpuisto on kaupungin keskuspuisto ja loistava paikka tapahtumien järjestämiseen. Rantareittikin on supersuosittu.

Ehdotus: Puiston infraa on parannettava: vajoava nurmipohja, leikkipaikat ja huoltotilat kuntoon! Rantaan ravintolalaiva terasseineen pysyvästi.

Kaarisilta Linnanpuistosta tulevaan viherkaupunginosaan Varikonniemeen.

3) Kauppatori

 Taustaa: Historiaansa kunnioittavakauppatori sai uuden elämän vuonna 1991 tehdyn remontin, kesäkahviloidensa ja virkistyneen markkinatoiminnan ansiosta. Mutta olkoon se vasta alkua.

Ehdotus: Kahvila/ravintolatoiminnot vuokrataan vähintään 5 vuoden sopimuksella toimijoille, joiden sallitaan tehdä terasseistaan puolikiinteitä kesäkeitaita.

Hyödyt ovat jo nyt nähtävissä Kirkkopuistossa: laatu ja kilpailu tuovat lisää asiakkaita.

4) Suomenkasarmi

 Taustaa: Suomenkasarmin rakennuksista moni on tyhjillään tai tyhjäkäynnillä. Myös Turuntien varrella olevat tiilirakennukset jäävät pelkiksi seiniksi, kun puolustusvoimien hallinnonuudistus vie esikuntatoimintoja muualle.

Ehdotus: Kaupunki aloittaa pikaisesti valmistelut alueen kaavoittamiseksi asuin- ja puistoalueeksi. Senaattikiinteistöillä on jo valmiit suunnitelmat Eureninkadun puutalojen entistämiseksi. Puisille tykkihalleille löytyy takuulla ottajia esim. taiteentekijöiden keskittymänä.

5) Kävelykatu:

Taustaa: Vanha ja uusi Reska muodostavat kauppatorin ja kauppakeskus Goodmanin välille luonnollisen yhdyskäytävän. Kävelykatu on keskustan kivijalkaliikkeiden elämänlanka.

Ehdotus: Hämeenlinnan kaupungin on otettava tehtäväkseen kävelykadun kunnostus ja ehostus. Katua on avarrettava, liikkumista helpotettava ja annettava kauppiaille selkeät kriteerit, jotka koskevat niin näyteikkunoita kuin ulkomainontaa.

Minkälaisena Sinä haluaisit nähdä kaupunkikeskustan? 

Ilkka Peltoniemi  

 

2 kommenttia

  1. Marja Helanen:

    Sibelius-kodin paikka on Koulukadulla kirjaston ja sen Hallituskadulta siirretyn talon vieressä. Siellä on just sen verran tilaa! Arvokas paikka.

     
  2. Marja-leena Veijalainen:

    Eipä tuohon Ilkan juttuun ole paljon lisättävää muuta kuin että Suomenkasarmit kannattaa ehdottomasti laittaa asunnoiksi menihän vanhan panimonkin asunnot kaupaksi eli hyödynnetään jo olevia kohteita tulevaisuutta ajatellen.

     

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.