Perjantai 24.05.2024
Nimipäivät: Tuukka, Touko

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

SDP:n Antti Rinne kompuroi

Kauan ei SDP:n uudella puheenjohtajalla Antti Rinteellä ollut aikaa nauttia SDP:n puheenjohtajataiston voitosta. Puolueen alamäki eurovaaleissa on enemmän kuin paluu arkeen: puolue säilytti kaksi paikkansa, ääniosuus on kuitenkin vain 12 prosenttia.

Se tarkoittaa SDP:n kannatuksen laskua peräti viidellä prosenttiyksiköllä viime eurovaaleista.

Rinteen ja demareiden seuraava painajainen odottaa nurkan takana. Eduskuntavaaleihin on aikaa vajaa vuosi.

Eurovaalit kertoivat karua kieltä siitä, että nyt SDP:stä valuu väkeä ulos kahdesta ovesta. Vuoto perussuomalaisiin jatkuu ja uutena ilmiönä kuvaa tuli mukaan vasemmistoliiton nousu. Puolue voitti paikan ja aivan ilmeisesti siksi, että se lähti hallituksesta.

Ei ole mikään salaisuus, että Rinteen mielestä hallituksen pitäisi tehdä edes hieman vasemmistolaisempaa politiikkaa.

Millä paukuilla SDP pystyy linjaa muuttamaan? Hallituksen pääpuolueen kokoomuksen kannatukseksi mitattiin 22 prosenttia, kymmenen prosenttiyksikkö SDP:tä enemmän. Eurovaalin Suomen tulos on sekin kaikkea muuta kuin puoltolause vasemmistolle: 13 mepistä kolme edustaa vasemmistoa.

Uuden pääministerin johdolla vedettävistä minihallitusneuvotteluista ei voi tulla demareiden juhlaa.

Ennenaikaisia eduskuntavaaleja ei ole odotettavissa, koska Rinne tarvitsee aikaa voimien kokoamiseksi. Eurovaaleissa SDP jäi neljänneksi, eduskuntavaaleissa sama sijoitus veisi kovaa kyytiä oppositioon.

Kutistuvan demaripuolueen ydinjoukko luottaa Rinteen voimaan ? ja ylipäätänsä siihen, että SDP:n kannatus on nostettavissa vanhojen hyvien aikojen lukemiin.

Puolueen ongelma on kovin tuttu. SDP:n pitäisi uudistua, silti sen tulisi pysyä demaripuolueena. Sekin mahdollisuus muuten on, että näitä kahta asiaa ei voi äänestäjiä vakuuttavalla tavalla yhdistää.

Antti Rinteen alkumetrit eivät lupaa hyvää. Hän on haparoinut kuin ei olisi varautunut voittamaan puoluejohtajakisaa.

Osaamisessa on toivomisen varaa, puheet yhdessä päättämisestä kielivät heikosta johtajuudesta, vaikka takana on varmasti Rinteen aito halu laajentaa puoluedemokratiaa.

Kuin varkain on päässyt unohtumaan, että Rinne valittiin johtajaksi johtamaan SDP:tä. Ei hyvältä näytä. Eurovaalit päättyivät katastrofiin ja johtajuus on ainakin toistaiseksi kateissa.

Se on viittä vaille, ettei Antti Rinteen otsassa ole luuserin leimaa. Sen kantaja on politiikassa vaikeuksissa, puolueesta riippumatta.

Markku Peltonen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.