Perjantai 19.04.2024
Nimipäivät: Pilvi, Pälvi

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Kossun myynti loppui

Se ei käy, ei se käy. SDP:n uusi puheenjohtaja Antti Rinne keräsi ainakin jonkun porukan silmissä ensimmäiset pisteensä julistamalla, että demarit vastustavat valtion viinayhtiön Altian myyntiä. Yhtiö valmistaa muun muassa Koskenkorvaa.

Kossua on kaupan, mutta Kossu ei ole kaupan.

Rinne esiintyi niin jämäkästi, että hallitus voi haudata Altian myyntisuunnitelmat. Jossain hallituksen on pakko antaa periksi Rinteelle ja suurissa kuvioissa Altia-kauppa on pikkujuttu.

Onko myynnistä luopumisessa järkeä, se on aivan toinen asia.

Altian työntekijät ? ja myös taustakuoro ? vaativat työpaikkojen turvaamista. Idea on siis se, että valtion omistuksessa yhtiöllä on maailmantappiin nykyiset tuhat työpaikkaa. Tämä tulkinta on koko tavalla äärimmäistä yksinkertaistamista.

Kossutehdas työllistää tasan niin paljon väkeä kuin kirkasta viinaa menee kaupaksi. Mitä mieltä on valmistaa viinaa enemmän kuin suomalaiset ? ja kovin harvat ulkomaalaiset ? sitä juovat.

Koskenkorvaa pidetään suomalaisuuden kivijalkana, kivijalka kuitenkin murenee. Kossun asemaa horjuttaa äärimmäisen kova ja kaiken aikaa kiristyvä kilpailu. Haloo! Monopolin aika on kirkkaan viinan kotimarkkinoilla ollut ajat sitten historiaa.

Valtion yrittämisessä pätevät bisneksen lait. Pitää panostaa oikeaan aikaan, missä tehtävässä valtio onnistui Alkon perustamisessa tehtaineen loistavasti. Omaisuudesta pitää ymmärtää myös luopua oikeaan aikaan. Kysymys on tämä: onko nyt oikea aika?

Jos on, jarrun painaminen maksaa, koska Altian – kansainvälisesti pienen yrityksen ? arvo laskee. Jos näin käy, on vaikea ymmärtää mitä hyötyä tästä on valtiolle, työllisyydelle ja veronmaksajille.

Perimmäinen ajatus oli myydä Altia ja sijoittaa kauppasumma siten, että syntyy uutta kasvavaa tuottavuutta ja uusia työpaikkoja.

Altialla on toki vaihtoehto: laajentuminen, mikä tietää ehkä suurienkin riskien ottamista. Paikalleen yritys ei voi jäädä polkemaan.

Maailma muuttuu ja tämä tosiasia tuntuu ahdistavan varsin monia suomalaisia. Tunteet pitää ottaa laskuissa mukaan, mutta nimenomaan Koskenkorvan niittaamisessa kansallisomaisuudeksi on katkera sivujuonne.

Kysyn kauniisti: paljonko Kossu on saanut aikaan totaalituhoa tässä maassa?

Nokian myyntiä Microsoftille pidettiin maailmanloppuna. Sitä se ei ollut, henki kulkee Suomessa edelleen.

Ja sitä paremmin kulkee, mitä vähemmän tarraudutaan menneeseen ja suunnataan katsetta kohti tulevaa.

Markku Peltonen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.