Maanantai 22.04.2024
Nimipäivät: Alina

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Rahaa polttanut kokous

Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston kokouksissa tuhlataan paljon rahaa. Ja aivan turhaa, sillä valtuutetut tekivät maanantaina kaupungin ensi vuoden budjettiin vain yhden muutoksen.

Kansa purnaa netissä, somessa.

Budjettivaltuusto kesti lähes kymmenen tuntia, laskua kertyi suunnilleen 20 000 euroa. Paljon vai vähän demokratiasta? Juuri siitä valtuustotyössä on kysymys.

Vastausta voi jokainen miettiä itse tykönään.

Budjetti on jokaisen valtuustovuoden raskain asiakirja, joten totta kai se suorastaan huutaa perusteellista käsittelyä. Jälkikäteen on helppo irvailla, että valtuuston leima oli yksi muutos.

Sitä ei kukaan voinut tietää silloin, kun valtuusto aloitti kokouksensa!

Kokouksen kesto riippuu valtuutetuista ja vain heistä. Jotain hyvin ratkaisevaa onkin tehtävissä istuntojen lyhentämiseksi.

Valtuutettujen on kannettava vastuunsa jo yksin siinä, että jokainen puhuja pysyy tiukasti asiassa ja vain siinä.

Valtuutettujen on aivan turha yrittää vaikuttaa toisiin valtuutettuihin valtuustossa – aivan epätoivoista tempun tekeminen on pitkillä ja unettavilla saarnoilla.

Valtuustossa puhutaan huomattavan paljon hämeenlinnalaisille median kautta. Missä ovat äänestäjät, jotka innostuvat pitkistä puheista? Minä en ole kohdannut yhtään tämän sarjan hämeenlinnalaista.

Lyhyesti virsi kaunis. Mitä enemmän ihminen missä tahansa puhuu, sitä enemmän tärkeimmät asiat hautautuvat sanojen tulvaan.

Mistä kuuluisa kenkä puristaa?

Nähdyn perusteella hämeenlinnalaisten valtuutettujen pitäisi valmistautua kokouksiin paljon huolellisemmin. Kysymys on sinänsä äärimmäisen yksinkertaisesti asiasta.

Valtuutettujen sietäisi miettiä etukäteen kotona, mitä hän aikoo kokouksessa sanoa – tai jättää sanomatta. Miettiminen tarkoittaa puheen kirjoittamista.

Näin on: budjetin sisältö ei ollut valtuutetuille yllätys.

Harkittu puhe säästää rahaa, edistää viestintää ja jalostaa kokousten ilmapiiriä.

Markku Peltonen

1 kommentti

  1. Antti Punkari:

    Näinä aikoina voisi välillä kokoontua ilman kokouspalkkiota. Säästyisi veronmaksajien rahoja!

     

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.