Tiistai 21.05.2024
Nimipäivät: Kosti, Konsta, Konstantin

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Suurten otsikoiden lehtikauppa

Ostaa on hieno sana. Se kertoo voimasta: on rahaa millä tehdä kauppaa. Kun Hämeen Sanomat otsikoi suuresti ostaneensa Forssan Lehden ja vähän muutakin, ostamisesta tekee hienoa kauppahinnasta vaikeneminen.

Kuvaa kiillottaa myös hiljaisuus siitä, että sekä ostaja että kaupattu lehti tarpoo suurissa talousvaikeuksissa vastatuuleen.

Tätä temppua yritetään: kahdesta tappiollisesta sanomalehdestä pitäisi saman omistajan katon alla tehdä kannattavia.

Kuten lehdistön suuriin sanoihin kuuluu, kaupan julkistamisen yhteydessä vannottiin yhdistymisen etuihin. Hämeenlinnan ja Forssan välillä pitäisi olla pian medialiikennettä, muun muassa juttujen vaihtoa lehdestä toiseen.

Yhteistyötä on yritetty rakentaa Hämeen Sanomien vetämänä jo parisen vuotta ilman minkäänlaista läpimurtoa. Miksi yhteistyö onnistuisi nyt niin, että tuloksista olisi euroissa painavaa hyötyä?

Kuihtuvien sanomalehtien ongelma ei ole omistus: sen järjestäminen uudelleen ei ratkaise yhtään mitään.

Vaikka paperilehti menee kaupaksi kaiken aikaa huonommin, tilaajalle lähtee joka päivä samanlainen tuote. Sanomalehdistön uudistumisen esteitä ovat asenteet, joiden muuttaminen on tunnetusti vaikeaa, ja puhdas kyyttömyys tehdä uudenlaista sanomalehteä.

Miksi Hämeen Sanomat osti Forssan Lehden? Kannattaa ostaa, kun halvalla saa! Forssan päässä omistaja, kirjapaino, pääsi edes jollain hinnalla eroon tappiollisesta rönsystä.

Kaikki jatkuu kuten ennenkin, paitsi vähän parempana, lupaa uusi omistaja. Suurten otsikoiden alla on kuitenkin luettavissa myös kova tosiasia: median murros jatkuu!

Miten murros kouraisee tässä tapauksessa? Veikkaan, että nyt seitsemänä päivänä ilmestyvä Forssan Lehti siirtyy kuusipäiväisyyteen. Samoin epäilen, että yt-neuvottelut alkavat pian molemmissa lehdissä.

Kujan päässä häämöttää ratkaisu, jolla Hämeen Sanomat siirtyy osaksi jotain valtakunnallista lehtiketjua. Nyt kaupassa on mukana myös Forssan Lehti.

Markku Peltonen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.