Tiistai 23.04.2024
Nimipäivät: Yrjö, Jyrki, Jyri, Jiri, Jori

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Puhtaan veden likainen korotus

Taas sen hinta nousee, kuuluu vähintään hento vastalause. Tällä kertaa Hämeenlinnan seudun veden hinta nousee viisi prosenttia. Päätöksestä vastaa HS-Vesi Oy.

Viisi prosenttia on paljon, koska palkkoihin tulee ensi vuonna lisää suunnilleen prosentti. HS-Vesi perustelee korotusta putkien rakentamisella. No, kun hinta nousee, selitys on aina valmiina ennen kuin korotuksen prosentti…

Vakavasti puhuen rakenteilla on kaksi putkea, eikä niistä kumpikaan löydä paikkaansa maan pinnan alla ilman miljoonaluokan kustannuksia.

Artisti maksaa – ja tässä tapauksessa artisti on veden ostaja.

Vesi on elämä, joten turhakkeesta ei kukaan joudu maksamaan. Vesi on myös terveys, sillä sitä kohtuullisia määriä juomalla kukaan ei sairastu saati hanki itselleen lisäkiloja.

Nurmikkoaan vesijohtovedellä ruokkivat tosin muistuttavat, että he maksavat laskussa jätevesimaksun myös ruohikolle virtaavasta vedestä. Tosi on. HS-Vedellä ei kuitenkaan ole keinoja selvittää, kuinka monella vesikuutiolla kukin kasvejaan hoitaa.

Jos ratkaisuvalta jäisi asiakkaan ilmoituksen varaan, ei lopputulosta tarvitse arvailla: kerrostalon asukkaillakin olisi omaa ruohikkoa…

Vesi on bisneksenä hieman herkkä asia taloudessa, jonka kivijalka on kasvu.

Vettä pitää säästää, neuvovat ekologiasta innostuneet ja nuukat ihmiset. Jos säästöistä tulisi totta ja HS-Veden myynti laskisi vaikkapa 10 prosenttia, vesilitran hinta ilmeisesti nousisi. Kas kun yhtiön kulut pysyisivät ennallaan elleivät ne kustannustason nousun myötä peräti kasvaisi.

Edellä kirjoitettu ei tietenkään tarkoita sitä, että kuluttajan kannattaisi lutrara vedellä…

Tärkeintä on sittenkin ei vain vesi vaan puhdas vesi. Maksan mielelläni vedestä, takavuosien Nokian vesiskandaalia en suin surminkaan halua kokea.

Miten se pilaantumaan päässeen veden virallinen varoitus kuuluukaan:… juomavesi tulee keittää…

Likaisessa vedessä on pöpöjä eli yleensä “paskabakteereja”, jotka kiehuva vesi tappaa. Kuka tällaista sinänsä ihan puhdasta vettä haluaa juoda?

En ainakaan minä. En koskaan.

Markku Peltonen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.