Keskiviikko 28.02.2024
Nimipäivät: Onni

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Paula Risikko se ei ole

Kokoomuksella on lauantaina (14. kesäkuuta) uusia puheenjohtaja. Jyrki Kataisen seuraajan nimi on melkein selvä: porvarijohtajaksi ja pääministeriksi nousee Jan Vapaavuori tai Alexander Stubb.

Se on jokseenkin saletti, että kolmas ministeriehdokas Paula Risikko ei ota isoa askelta poliittisella urallaan.

Kyselyiden ykkönen on Stubb, kestokansansuosikki. Mutta kaikilla kolmella ehdokkaalla on iso siivu tukea, mikä kertoisi tasaisesta kamppailusta.

Kysely hämäävät, koska vaalissa on kaksi kierrosta. Ensin puoluekokouksen valtaa käyttävät äänestävät kolmea ehdokasta ja toisella – ratkaisevalla – kiekalla kahta eniten ääniä saanutta.

Veikkaan, että toiselle kierrokselle kirivät Stubb ja Vapaavuori.

Risikon pudottaa kisasta jo se, että kaupunkilaispuolueen johtoon pyrkii kaksi helsinkiläistä kovan luokan poliitikkoa.

Risikon kampanjassa on tuotu esiin hänen pohjalaisuuttaan, mikä on virhe. Miksi kokoomuksen vahvat piirit (Helsinki, Häme, Pirkanmaa, Satakunta?) valitsisivat puoluejohtajaksi juuri pohjalaisen?

Pohjalaisuuteen kihahtaneet unohtivat, ettei nyt valita pohjalaista pohjalaiseen tehtävään!

Suomi kaipaa pääministeriksi vahvaa talouden asiantuntijaa. Kolmesta ehdokkaasta Risikko on tällä mittarilla auttamatta heikoin ? myös siksi, ettei hänellä ole ollut mahdollisuutta näyttää talouden osaamistaan.

Puolueelleen Risikko teki palveluksen asettumalla ehdokkaaksi. Hän toi keskusteluun lisää väriä.

Kumpi kukitetaan, Stubb vai Vapaavuori. En mene vetoa lyömään. Kansan tahto olisi Stubb, joka on kuitenkin leimallisesti Eurooppa-poliitikko. Vapaavuori tuntee Suomen asiat, vahvoilla hän on talouspolitiikassa.

Ilmassa väreilee kysymys: tohtivatko valitsijat ohittaa kansan selvän tahdon.

SDP:ssä puoluejohtajaa valittiin hyvin pitkälti Jutta Urpilaista vastustamalla. Kokoomuksessa keskustelu on hämmentävästi keskittynyt siihen, kuka olisi kolmikosta paras johtamaan eurovaaleissa maan suurinta puoluetta kevään eduskuntavaaleissa vaalivoittoon.

Nyt ei olla vastaan vaan ollaan oman puolesta.

Markku Peltonen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.