Keskiviikko 06.12.2023
Nimipäivät: Niilo, Niko, Niki, Niklas, Nikolai

Tuuli:
 

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Politiikka ei ole kahden show

Niks ja naks. Nopeasti se kävi, kun Suomi sanoi hyvästit Jutta Urpilaiselle (sd.) ja Jyrki Kataiselle (kok.). Politiikan tärkeimpään kehään astui pääministeriksi Alexander Stubb, valtiovarainministeriksi nousi Antti Rinne.

Muutos vaikuttaa suurelta ? niin suurelta, että arvioissa on katsottu maan voivan ottaa suuria askeleita suuntaan jos toiseenkin.

Paljon myös pohdittu, kuinka Stubb ja Rinne tulevat toimeen ja kuka vie ketä.

Monen puolueen parlamentaarinen järjestelmä on vahvaa tekoa. Se ei anna armoa myöskään maan uudelle kärkiketjulle: Stubbin ja Rinteen on yksinkertaisesti pakko tulla toimeen!

Politiikka on peliäkin ja juonimista, yhteiset asia ovat kuitenkin etusijalla. Ne on pakko hoitaa, hyvin tai huonosti.

Stubb ja Rinne aivan varmasti ymmärtävät pelin hengen. Heidän ei tarvitse olla ylimpiä ystäviä, mutta sovinnollisessa hengessä yhteistyö on paljon mukavampaa ja tuloksellisempaa kuin kireässä ilmapiirissä.

Ei ole syvää epäilyä siitä, että tästä eteenpäinkin hallituksessa riitelevät asiat.

Monen puolueen systeemissä valtaa on jaettu paljon enemmän kuin helposti kuvitellaan. Vaikka Suomen johto vaihtui, mikään ratkaiseva asia ei ole muuttumassa.

Ensinnäkin maan ongelmat ovat entiset. Toiseksi Stubb ja Rinne ovat sidottuja hallitusohjelmaa. Kolmanneksi vallan keskiössä on eduskunta: ei se mitä tahansa päätöstä hyväksy. Neljänneksi kaksikko edustaa myös puolueitaan.

Minihallitusneuvottelujen asialistalla ovat jo elvytys ja työpaikkojen luominen. Pienestä asiasta syntynee kova vääntö.

Miten niin pienestä?

Pellervon taloustutkimuksen Pasi Holm muistutti osuvasti, että valtion budjetti on kokoa 60 miljardia euroa ja nyt keskustellaan muutamasta sadasta miljoonasta. Holmin sanoma on tyly: Suomen talous ei käänny nousuun hallituksen pikaratkaisuilla.

Kokonaan toinen juttu on se, miltä tämäkin asia saadaan näyttämään. Totta kai poliitikkojen ? varsinkin Stubbin ja Rinteen ? pitää näyttää, että heillä on valtaa.

Markku Peltonen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.