Maanantai 24.06.2024
Nimipäivät: Johannes, Juhani, Jussi, Jani, Janne

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Patrian pamaus ohilaukaus

Turha sitä on muuksi yrittää vääntää. Patrian ex-johtoa kuritettiin julkisuudessa – media eturivissä – sen verran kovalla kädellä, että ex-toimitusjohtaja Jorma Wiitakorpi esikuntineen tuomittiin syylliseksi ennen oikeudenkäyntiä.

Käräjäoikeuden päätös oli vapauttava. Suomalaisilla onkin jälleen ihmettelemistä: kuinka oikeus ei tuominnut syyllisiä ja passittanut rikosherroja linnaan? Käsitystä ruokkii oikeus, joka viisaudessaan kirjasi, että vapauttavasta ratkaisusta huolimatta ilmaan jää “varteenotettava epäily”.

Sanat helisevät tiukassa paikassa, koska aivan alkeellisen länsimaisen oikeudenjaon mukaan syytetty ei ole syyllinen, jos ei ole näyttöä. Patria-casessa ei ollut. Lausuma ruokkii estoitta käsitystä rikoksesta.

Patrian ex-johtoa vastaan oltiin liikkeellä järein asein. Epäiltyjä pidettiin kuukausikaupalla vangittuna ja prosessi on kestänyt kuutisen vuotta. Taas kerran, ikävä kyllä, on aiheellista kysyä, missä mallissa on yksilön oikeusturva. Miten kukaan voi korvata ne henkiset ja rahalliset tappiot, joita muun muassa Wiitakorpi on kärsinyt.

Kaiken lisäksi juttu ei ole tien päässä. Seuraavaksi oikeutta jakaa (tai arpoo kuten jokunen sanoo) hovioikeus. Käräjäoikeus ei löytänyt näyttöä, hovi voi löytää!

Jutussa on valtakunnan valokeilassa Hämeenlinna, jossa Patrialla on tehdas – ja paljon tärkeitä työpaikkoja! Oikeutta jakoi Kanta-Hämeen käräjäoikeus Vanajan rannan rakennuksessa. Oikeudelle voi antaa tunnustusta siitä, että se kovassa paineessa piti päänsä.

Jos oikeus olisi nimittäin haistellut yleistä mielialaa, Wiitakorpi olisi jo istumassa pitkää kakkua. Tätä ei ole saumaa epäillä: oikeus luki selkä suorassa lakikirjaa.

Markku Peltonen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.