Lauantai 13.07.2024
Nimipäivät: Joel, Ilari, Lari

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Työpaikoille Ahteen mitta

Kova paukku ja muutos työelämässä. Oikeusoppineet ovat hyvin yksimielisiä ATK:n ex-puheenjohtaja Timo Rädyn ja ATK:n saamien rangaistusten merkityksestä Hilkka Ahteen kiusaamistapauksessa.

Keskeistä eivät ole pienet – joita suuriksi on väitetty – sakot vaan oikeuden linjanveto.

Sen verran on paikallaan painaa heti jarrua, että oikeudenkäynti on kesken: Ahde-casen käsittely jatkuu ainakin hovioikeudessa. Sekin päivä voidaan nähdä, että hovi kääntää ämpärin nurin ja kumoaa tuomiot. Suomalainen oikeuslaitos on välillä lievästi ilmaisten pelottavan arvaamaton.

Työpaikoille on tulossa Ahteen mitta. Johtajien vastuu omasta käytöksestään korostuu todella ratkaisevasti. Tähän asti on lähdetty siitä, että pomo saa kohdella alaisiaan suunnilleen kuten lystää. Jos päivän sää on pomolla huono, sen on saanut alaiselleen näyttää.

Tälle pelille on näköpiirissä loppu.

Kysymys ei ole pelkästään miten pomo kohtelee alaisiaan. On lopulta sama, potkiiko työntekijää nilkkaan pomo vai pikkupomo – tai jopa työkaveri! Suuren johtajan edessä häämöttää hyvin helposti kärjäreissu, jos vaikkapa työpaikkakiusaamista tulee niin sanotusti juttu.

Mitä Ahteen mitta merkitsee? Esimerkiksi Hämeenlinnan kaupungin kokoisessa suuressa työyhteisössäkin aivan korkeimman johdon vastuu kaupungin työntekijöiden kohtelusta lisääntyy. Tästä eteenpäin ei ehkä selitys “en tiennyt” kelpaa. Oikeus voi katsoa, että pomon asia on tietää.

Toiseksi on selvää, että Ahteen tapaus nosti työhyvinvoinnin uudelle tasolle sekä puheissa että teoissa. Palkollisilla on aiempaa selvemmin oikeus viihtyisään työympäristöön. Sen vaaliminen on muuten kaikkien etu: hyvässä työfiilarissa syntyy parasta jälkeä, laatua ja tuottavuutta.

Markku Peltonen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.