Tiistai 20.02.2024
Nimipäivät: Heli, Helinä, Hely

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Niin yllättävää, että yllätti

Yllätys! Siinä median avainsana kokomusjohtaja Jyrki Kataisen ratkaisulle jättää puoluejohtajan ja pääministerin tehtävät. Mitä media yllätyksen hokemisella yrittää perimmiltään sanoa? Yllätys, mitä sitten?

Mikä muu kuin yllätys pääministerin vaihtuminen voi olla, teki erotempun sitten miten tahansa! Lopulta aivan sama, tärkeintä on sentään se, mitä maan politiikan ykkösnimen vaihtumisesta seuraa.

Ratkaisussa yllätys on sivuseikka: se oli ymmärrettävä siirto. Kymmenen vuotta kokoomuksen johdossa on pitkä aikaa ja kun Katainen jättää puoluejohtajuuden, menee samalla pääministerin salkku. Hyvin yksinkertaista.

Kokoomuksen uusi puheenjohtajana nousee pääministeriksi ja on seuraavissa eduskuntavaaleissa puolueen pääministeriehdokas. Ennenaikaisista vaaleissa voi toki puhua, vaalikausi on maassa joka tapauksessa edelleen neljä vuotta ja pääministeri – kuka sitten onkin – johtaa hallitusta niin kauan kuin kabinetilla on eduskunnan enemmistön tuki takanaan.

Ennenaikaiset vaalit ovat vuorossa, jos hallitus ajautuu vaikeaan krisiin. Vaaleista puhuttaessa olisi paikallaan jälleen muistaa, että äänenlaskun jälkeen maan ongelmat ovat aivan samat kuin ennen vaaleja.

Kovaa on rummutettu Kataisen hallituksen ministerien vaihtumisesta. Nyt lähtee vielä pääministeri, ero uhkaa myös valtiovarainministeri Jutta Urpilaista. SDP:n seuraava puoluejohtaja voi hyvinkin olla Antti Rinne.

Suomessa itketään päivästä toiseen vallan keskittymistä ja hyvien veljien suhmurointia. Nyt vaihtuvat poliitikot aivan keskeisillä paikoilla ja taas itketään. Eikö mikään ole hyvä?

Pääministereitä tulee ja menee, niin myös ministereitä. Tämä liikettä kutsutaan aidoksi demokratiaksi. Suomi ei ole yhden tai muutaman ihmisen show.

Markku Peltonen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.