Torstai 25.07.2024
Nimipäivät: Jaakko, Jimi, Jaakob, Jaakoppi

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Liian kiire aamuliikenteessä

Koulujen alkaminen viime viikolla sai taas ansaittua julkisuutta ja koulutietä oli turvaamassa Hämeenlinnassakin lasten huoltajien ohella yritys- ja järjestömaailman edustajia. Viikon ajan on omassakin perheessä taas mukauduttu kouluarkeen ja hyvin on vaikuttanut alkaneen koulumatkoja myöden.

Vaan eivät olleet varoittajat ja turvaajat turhaan liikkeellä. Tämän aamun seikkailun perusteella turvaajia ja valistajia tarvittaisiin ihan normaalin arkeen eikä vain koulujen alkamisajankohtaan. Lähdin pyörän selässä myös pyöräilevän koululaisen mukaan saattajaksi, koska matka on aamuisin ruuhkainen monien oppilaitosten ja liittymäliikenteen takia. Ensimmäisessä tasa-arvoisessa risteyksessä ei ole kevyen liikenteen väylää ja vasemmalta tullut auto ei suotta hiljentänyt takiamme.

Ensimmäisessä suojatien ylityksessä, jossa kumpaankin suuntaan menee yksi autokaista, yritti puolestaan yksi autoilija lähteä puskemaan pyörätien kautta oikaisten oikealle, kun edessä olevat jonottivat kääntymään vasemmalle. Peruutti kuitenkin pyöräilijät havaittuaan, mistä propsit.

Kouluun päästiin ja suuren liikunnan riemun vallassa päätin ottaa pyörän myös työmatkavälineeksi. Matka suuntautui Hattulan toimitukseemme Satulinnalle ja ennen Rinkelinmäelle pääsyä näin ambulanssin ja poliisiauton yhdistelmän liikenneonnettomuutta selvittämässä sekä Poltinahon liikenneympyrässä että Poltinahontien ja Rakuunankadun kulmassa.

Olo on koulumatkojenkin suhteen hieman kaksijakoinen: vielä viime vuonna pienimpiä koululaisia jopa opastettiin olemaan tulematta kouluun pyörällä, nyt vain suositeltiin kävelyä mutta ei kielletty pyöräilyä. Toisaalta kaupunkilaisia rohkaistaan pyöräilijöiksi. Hämeenlinnalla on nyt tehtävänä päättäjien ja asukkaiden yhteinen asennetason päätös siitä, kuuluvatko yhtäläiset oikeudet kaikille liikkujille aamuliikenteessä pienestä pitäen.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.