Perjantai 24.05.2024
Nimipäivät: Tuukka, Touko

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Koulumaailma järkkyy

Yksi asia on tasan varma: Hämeenlinnan koulumaailma mullistuu. Pöydällä on kolme muutoksen mallia, päättämättä on ainoastaan se, minkä niistä luottamushenkilöt (valtuusto) valitsevat. Mahdollista on tietysti laatia uusia suunnitelmia, vaikkapa malleja yhdistämällä.

Missä siis mennään? Pöydällä on rohkeaa työtä tehneen työryhmän esitykset. Mitään ei ole päätetty, nyt on suunnitelmien tarkentamisen ja harkinnan hetki.

Juuri nyt kaivataan laajaa kansalaiskeskustelua! Kouluratkaisu koskee isoa joukkoa oppilaita ja heidän vanhempiaan – jopa niitä hämeenlinnalaisia koululaisia, jotka eivät ole vielä edes syntyneet.

Nykyiset koulut puolustavat olemassaoloaan. Vanha ei halua väistyä, niin se aina vaan on. Tämä on ymmärrettävä, tilaa on silti kysyä kuinka järkevää ja painaa jarru raskaalla jalalla pohjaan asti.

Peliä olisi hyvä lukea tarkasti. Lähtölaukauksen ampunut Tilatiimi teki täysin selväksi sen, että pysähtyneisyyden aika ei hämeenlinnalaisessa koulumaailmassa jatku. Tämä tarkoittaa sitä, että “meidän koulun täytyy säilyä” -linja tuskin johtaa yhtään mihinkään.

“Muutos on mahdollisuus” on kulunut hokema. Totta kuitenkin ainakin toinen puoli. Koulu-uudistus kertoo yksin kuinka kaupunki haluaa järjestää koululaisille työympäristön, jossa ei ole hometta ja muita ilmaa tärveleviä saasteita.

Rahaa palaa kymmeniä miljoonia euroja! Se on suuri panostus lapsiin ja nuoriin.

Taas kerran kuntapäättäjät ja yksittäiset ihmiset ovat väistämättä jos ei vastakkain niin eri junissa. Koululaisten vanhemmat ajavat tietysti oman lapsensa ja perheensä etua. Mitään muuta ei voi edes odottaa. Kuntapoliitikot eivät voi ottaa kantaa yhden koulun kohtaloon vaan koko Hämeenlinnan kaupungin koulupakettiin.

Keskustelu on alkamassa ja lämpö nousee. Tässä on vaaransa, sillä kuumilla tunteilla ei hyvää synny. Valttia on aina asiallisuus. Siis: rakentavaa kansalaiskeskustelua!

Markku Peltonen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.