Perjantai 14.06.2024
Nimipäivät: Kielo, Pihla

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Hanssin-Jukka löytänee kodin

Se voi olla jopa 300 000 eurosta kiinni. Jos summa löytyy, paljon puhuttu lentokone Hanssin-Jukka siirtyy Tikkakoskelta kauppakeskusta Tuuloseen, ehkä jo vuoden lopussa. Hanketta vetää vahvasti hyvään lopputulokseen luottava Pekka Kääriäinen, Hämeenlinnan valtuutettu (kok.) ja lammilainen yrittäjä.

Tällä hetkellä vuonna 1934 valmistuneelle DC-2:lle on paikka kauppakeskuksen sisätiloissa. Toisin sanoen asia vaikuttaisi niin sanotusti valmiilta ? jos nimittäin pöytään löytyy riittävästi rahaa.

Katse on suunnattu myös kohti Hämeenlinnan kaupunkia: rahaa kiitos! Paljon tuskin hankkeen puuhamiesten kannattaa odottaa tiukan talouden aikana. Tuskin on väärin laskea, että vähintään 250 000 euroa on löydyttävä jostain muualta. Kauppakeskusta panee varmasti jotain likoon.

Historiallisen koneen piti palata Hämeenlinnaan, ei Tuuloseen vaan kaupungin keskustaan. Tämä hanke on asiallisesti haudattu rahapulan ja sopivan sijoituspaikan puuttumisen takia.

Kovalla tohinalla konetta kaupunkiin tuotiin. Mukana oli sävyjä, joilla pieni porukka halusi palata omaan menneisyyteensä, aikaan, jolloin Hanssin-Jukka rapistui säiden armoilla kahvilana linja-autoaseman kulmalla. Menneisyyden rakentaminen ei tässäkään tapauksessa voinut onnistua.

Lentokone keskellä kaupunkia oli aikanaan kova juttu Suomessa, missä lentokone oli ihme ? ihan siksi, että vain pieni osa väestä oli lentänyt. Menopeleinä olivat valttia juna, auto ja polkupyörä.

Onko kone kova kauppavaltti Tuulosessa? Aika näyttää, jos Hanssin-Jukka Tuulokseen siirtyy. Uskallan epäillä, että liikaa odotetaan.

Hanssin-Jukan historiallista arvoa on nostettu Hämeenlinnassa suorastaan pilviin. Sitä lainkaan väheksymättä asiassa on outo piirre.

Jos Hanssin-Jukka on historiallisesti huippuarvokas, miksi juuri historiallisiin lentokoneisiin panostava Keski-Suomen Ilmailumuseo ei pidä koneen kummastakin siivestä kiinni? Ei kultajyvästä voi luopua.

Historiaa teki seuraava malli, DC-3, varsinkin II maailmansodassa. Tämä tosiasia tahdotaan unohtaa Hanssin-Jukkaa koskevissa puheissa.

Markku Peltonen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.