Torstai 25.04.2024
Nimipäivät: Markku, Marko, Markus

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Enemmän kuin pisara Pisa-itkua

Itku siitä syntyi, kun Suomi nytkähti alamäkeen kansainvälisessä Pisa-vertailussa. Kotimaisen koulutuksen taso on laskenut, ja varsinkin matematiikassa.

Pieni kansa janoaa huomiota. Pisa sitä on jakanut ja kun tuuli kääntyi, kaivelee paha olo kansakunnan itsetuntoa.

Hetkinen! Pisa on yksi tutkimus muiden joukossa. Jos asiat ovat kouluviranomaisten ja poliitikkojen näpeissä, ei mikään tutkimustulos voi yllättää. Ei, koulun kehitys ei voi olla kiinni Pisa-mittauksista.

Pisaa ei pidä väheksyä, mutta surun keskellä tahtoo tärkeä suhteellisuudentajua suistua sivurooliin. Paha juttu.

Rahalla suomalaista koulua ei kehitetä, koska rahasta on pula. Kaiken lisäksi hallituksen päätös oppivelvollisuusiän nostamisesta maksaa kymmeniä miljoonia euroja.

Lääkkeet pitää löytää muualta. Tilanne ei ole ollenkan surkea, ei edes huono, mutta jos koulujen ja oppimisen laatua halutaan nostaa, vaaditaan laajan rintaman ponnisteluja Paremman Koulun Puolesta (PKP).

Nyt on tasan tarkkaan väärä hetki kuvitella, että tämän(kin) ongelman ratkaisee yhteiskunnaksi nimetty ratkaisuautomaatti.

Asenteiden muuttaminen on äärihankalaa – ja ilmaista. Juuri siksi tähän lankaan kannattaa tarttua ja sitä lujaa puristaa.

Kodit työhön PKP:n puolesta! Tämä tarkoittaa sitä, että koulu ja lasten opiskelu otetaan opettajien sekä äitien ja isien yhteiseksi asiaksi. Koulutuksen ilmapiiri kaipaa tuletusta: koulua ja opiskelua sietää arvostaa paljon nykyistä enemmän!

Ja romukoppaan idea koulusta, jossa pitää yli kaiken viihtyä. Jokaisen ihmisen elämä tulvii ikävää ja silti tärkeää paskaduunia. Aina ei voi olla kivaa, senkin opettaminen on koulun tehtävä – kotien tuella.

Koulun pitää myös riittävästi vaatia. Pisa-tutkimuksessa pärjäävät tästä eteenpäin oppimisesta nälkäiset opettajat ja oppilaat. Henkisesti velttoja odottaa kova kohtalo ja niin myös kansakuntaa, jossa nämä viheltäjät elävät…

Markku Peltonen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.