Keskiviikko 24.04.2024
Nimipäivät: Pertti, Albert, Altti

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Aihetta nöyrään juhlintaan

Hämeenlinna on lasten kaupunki. Näin voi julistaa, sillä Hämeenlinna kuittasi itselleen Unicefin Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen, jota voi myös palkinnoksi kutsua.

Puskasta tuli, pakko on myöntää. Ei siinä mielessä, että Hämeenlinnassa lasten asiat olisivat erityisen huonosti. Mutta että niin hyvin, että kaupunki saa Unicefin leimalla koristellun palkinnon!

Tarkka tarkastelu kertoo palkinnon olevan laatuaan ensimmäinen. Hämeenlinna ja Unicef tekivät “lapsimallin” kanssa parisen vuotta yhteistyötä ja nyt oli palkinnon jakamisen aika.

Tästäkin on aivan varmasti kysymys: Unicef palkitsi myös itsensä, ideansa sekä haki menestyksellisesti mediajulkisuutta.

Sivujuonteista huolimatta Hämeenlinna, päättäjät, työntekijät ja myös kodit voivat aidosti (ja samalla nöyrästi) olla ylpeitä tunnustuksesta. Hei! Palkinto tuli juuri Hämeenlinnaan, ei mihinkään muualle…

Sitä en jaksa uskoa, että Unicefin tapainen yhteisö jakaisi palkintoja vasemmalla kädellä tyyliin “kunhan joku sen saa”. Hämeenlinnalaiset ovat tehneet työtä lasten ja heidän oikeuksiensa eteen ja nyt oli hedelmän korjaamisen hetki.

Siis onneksi olkoon Hämeenlinna – ei organisaatio vaan ihmiset.

Tunnustus ei ole hetken humaus. Hämeenlinna on valinnut tien, jolta on vaikea ellei peräti mahdoton kääntyä takaisin: lasten kaupungista ei voi tulla lapsia huonosti kohteleva kaupunki.

Päättäjät löytävät tunnustuksen vielä edestään monta kertaa. Sitä kysytään, miksi tehtiin näin ja näin ikävästi kaupungissa, jonka pitäisi olla lapsiystävällinen.

Päätökset ovat vaikean tuskaisia, sillä säästöt eivät voi kiertää lapsia. Velan kasvattaminen ei muuten ole lapsiystävällistä, sillä koko maassa aikuiset tekevät velkaa – elävät yli varojen – ja jättävät takaisinmaksun nykyisten lasten taakaksi. Sama on viritys Hämeenlinnassa.

Markku Peltonen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.