Perjantai 14.06.2024
Nimipäivät: Kielo, Pihla

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Virkamiehen surkea epäselvitys

Ei käy, ei missään tapauksessa. Hämeenlinnan johto tyrmäsi esityksen uudeksi valtionosuus-systeemiksi. Kaupunki menettäisi valtion tukea yli 7 miljoonaa euroa vuodessa, kauhistelevat valtuuston puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) ja hallituksen puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.).

Mikäli tasavallan hallitus hyväksyisi esityksen, jokaisen hämeenlinnalaisen valtiontuki kutistuisi 107 euroa vuodessa.

Hämeenlinnan johdon tehtävä on ajaa kaupungin etua ja huonoa esitystä täytyy siksi vastustaa. Rautio ja Kiemunki tarrasivat kiinni täysin oikeaan asiaan, metelin keskellä on silti lohdullista korostaa yhtä seikkaa.

Selvitysmies Arno Miettisen esitys on tuhoon tuomittu. Työn tulos on epäselvitys, josta ei voi tulla uutta valtionosuusjärjestelmää. Ei voi, vaikka Kiemunki näin epäilee Yle Hämeen haastattelussa.

Miettinen harrasti matematikkaa: valtio jakaisi rahaa kunnille hänen laskukaavallaan. Nykyisellä kaavalla on ystävänsä, yleisesti sitä pidetään kuitenkin huonona ja ehdottomasti päivitystä kaipaavana.

Tekijä olisi voinut testata kaavaansa. Tulos olisi kertonut, että Turku menettäisi valtion tukea yli 31 miljoonaa ja Pori yli 11 miljoonaa euroa. Tällainen politiikka ei vetele, ei myöskään Hämeenlinnan ruoskiminen.

Aika kova veto olisi niistää pieneltä Merikarvialta 432 euroa valtiontukea pois aivan jokaiselta kuntalaiselta…

Jos uusi laskentakaava otetaan käyttöön, sen pitää toimia. Ei toimi.

Pelkästään Miettistä on turha syyttää: koko tuen perusidea on järkeä vailla. Niin vanha kuin uusi (mikä se sitten lopulta onkaan) systeemi rankaisee asiansa hoitaneita kuntia ja jakaa palkintoja kunnille, jotka ovat sössineet asiansa. Mikä ideassa edustaa oikeudenmukaisuutta?

On korkea aika päivittää koko valtionosuusjärjestelmän perusta!

Voiko kuntien tukemiseksi yleensä laatia oikeudenmukaista kaava? Ei ja ei. Koskaan temppu ei ole onnistunut ja Miettisen esitys kertoo sekin kaavojen ja matematiikan rajallisuudesta.

Markku Peltonen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.