Maanantai 24.06.2024
Nimipäivät: Johannes, Juhani, Jussi, Jani, Janne

Tuuli:
 

Vuoden yrittäjä: Viennin kilpailukyvystä huolehdittava

 

Toimitusjohtaja Esa Reponen sanoo, että yritys investoi jatkuvasti ja hakee uusia ratkaisuja. Kuvaaja: Jouni Lehtonen.

Toimitusjohtaja Esa Reponen sanoo, että yritys investoi jatkuvasti ja hakee uusia ratkaisuja. Kuvaaja: Jouni Lehtonen.

Hämeen Yrittäjät ja paikallisyhdistys Hämeenlinnan Yrittäjät on palkinnut Työstöhankinta Reponen oy:n osakkaat Esa, Markku ja Risto Reposen Hämeenlinnan Vuoden yrittäjänä 2014. Palkitseminen tapahtui Hämeenlinnan Yrittäjäjuhlassa Vanajanlinnassa perjantaina 31. lokakuuta.

Hämeenlinnalainen Työstöhankinta Reponen oy tuottaa koneistus- ja kokoonpanopalveluja. Yritys valmistaa komponentteja muun muassa traktoreihin, dieselmoottoreihin, nostimiin, laivoihin, öljynporauslauttoihin, ajoneuvoihin sekä kaivosteollisuuden koneisiin.

Suurin yksittäinen asiakas on maailman kolmanneksi suurin maatalouskoneiden valmistaja ja myyjä Agco-konserni. Agco Suomi oy:n uudesta Valtra-traktorista löytyy Työstöhankinta Reposen valmistamia akseleita ja hammaspyöriä niin voiman- kuin vaihteensiirrostakin. Lisäksi Agco Powerin dieselmoottoreissa käytetään Hämeenlinnassa valmistettuja osia.

Kappaletavarateollisuus on lähtenyt vauhdilla Suomesta. Esa Reponen harmittelee, ettei vientiteollisuuden kilpailukykyä ole vaalittu eikä sen merkitystä Suomelle ymmärretty. Esimerkiksi energiaratkaisujen aiheuttama kustannusten nousu ja päätös rikkidirektiivin käyttöönotosta ovat syöneet suomalaisyritysten kilpailukykyä Keski-Euroopassa toimiviin kilpailijoihin nähden. Reposen mukaan heidän kovimmat kilpailijat tulevat Puolasta, Slovakiasta ja hieman yllättäen Tanskasta.

Reposella on uitu vastavirtaan. Yrityksessä on löydetty lääkkeet siihen miten valmistavaa teollisuutta voi harjoittaa Suomessa kannattavasti. Kilpailukyvystä pidetään huolta investoimalla. Yrityksessä on investoitu kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana isompiin tiloihin sekä uusiin koneisiin yhteensä 2 miljoonaa euroa. Reposella ahertaa 15 työntekijän lisäksi 12 robottia.

? Investoimme säännöllisesti ja haemme koko ajan uusia ratkaisuja. Automaatio on meidän juttu, toimitusjohtaja Esa Reponen kertoo.

Automaation avulla ja tuntemalla tarkoin asiakkaan liiketoiminta on hinnat pystytty pitämään kurissa. Esa Reponen toteaa, että heidän valmistamiensa komponenttien yksikköhinta on edullisempi kuin esimerkiksi puolalaisten valmistajien. Hän vakuuttaa, että automatisointi ei vie työpaikkoja.

? Päinvastoin, meillä robotit ovat lisänneet työvoiman tarvetta parantamalla kilpailukykyä ja mahdollistamalla tuotannon kasvun.

Työstöhankinta Reponen täyttää ensi vuonna 30 vuotta. Perheen yrittäjätausta juontaa vielä pidemmälle, vuoteen 1975. Tuolloin Reposet muuttivat Hämeenlinnaan ja Risto Reponen perusti parin kaverinsa kanssa Teknokela-nimisen yrityksen Kirstulan kartanon vanhaan konehalliin.  Hän myi osuutensa yrityksestä 80-luvun alkupuoliskolla.

Ei aikaakaan, kun yrittäjäveri veti uusiin haasteisiin ja Risto kysyi pojaltaan Esalta, mitä jos perustettaisiin alihankintakonepaja Hämeenlinnaan. Kaupunkiin oli tuolloin tulossa uusi akselitehdas. Hän haistoi bisnesmahdollisuuden. Myös Teknokela tarvitsi alihankkijaa.

He perustivat vuonna 1985 kommandiittiyhtiön nimeltä Työstöhankinta Reponen ja Esa suoritti koneautomaatio-opintonsa Mikkelin teknillisessä opistossa loppuun työskennellen opintojensa ohessa omassa yrityksessä.

Yritykseen tuli parin vuoden kuluttua mukaan Esan veli Markku. Perheen äiti Ritva työskenteli myös pitkän uran yrityksessä. Sukupolvenvaihdos tehtiin 2007 ja 2008. Nykyisin Esa on yrityksen toimitusjohtaja ja omistaa siitä 49 prosenttia. Markku Reponen vastaa logistiikasta ja omistaa 40 prosenttia. Risto Reponen toimii hallituksen puheenjohtajana ja hänen omistusosuutensa on 11 prosenttia.

Perheyhtiön tulevaisuutta edustaa Esan poika Ville Reponen. Hän valmistui kolme vuotta sitten kone- ja tuotantotekniikan insinööriksi Tampereelta ja työskentelee yrityksessä tuotantoinsinöörinä.

Reposet ovat tyytyväisiä yrityksensä sijaintiin Hämeenlinnassa.

? Suomen teollisuus eli kotimaiset asiakkaat ovat 200 kilometrin säteellä.

FAKTA: Työstöhankinta Reponen Oy

  • Yritys toimii Hämeenlinnassa ja on erikoistunut vaativien sarjatuotantokomponenttien valmistukseen
  • Perustettu: vuonna 1985, ensin kommandiittiyhtiö ja vuodesta 1994 osakeyhtiö
  • Osakkaat: Esa, Markku ja Risto Reponen
  • Työntekijöitä: vakituista henkilökuntaa on 15
  • Liikevaihto: 2 m? (2013)
  • Toimitilat: Hämeenlinnassa Mäkelän teollisuusalueella omissa 2.400 m2:n tiloissa.
  • Asiakkaita: suomalaiset kone- ja laitevalmistajat.
  • Muuta: Yrityksellä on ISO 9001:2000, 14001:2004 ja OHSAS 18001 mukainen sertifioitu toimintajärjestelmä.

 

Jouni Lehtonen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.