Torstai 20.06.2024
Nimipäivät: Into

Tuuli:
 

Pk-yritysbarometri: Talouden aallonpohja ohitettu

Pienten ja keskisuurten yritysten näkemys lähiajan suhdannekehityksestä on vahvistunut. Talouden aallonpohja näyttäisi olevan ohitettu. Työpaikkoja aletaan jopa lisätä. Syksyn Pk-yritysbarometrissä näkynyt toiveikkuus on voimistunut ja konkretisoitunut, Kanta-Hämeen kuten koko maan suhdannenäkymät ovat selvästi positiivisemmat kuin viime syksynä.

Nyt maakunnan pk-yrityksistä 27 prosenttia arvioi suhdanteiden paranevat seuraavien 12 kuukauden aikana ja 17 prosenttia pelkää niiden edelleen heikkenevän. Saldoluku on noussut -2:sta +10:een.

Tiedot käyvät ilmi Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön tänään julkistamasta Pk-yritysbarometrista. Siihen vastasi yli 6 000 yrittäjää eri puolilta Suomea, Kanta-Hämeessä kyselyyn vastasi 283 yrittäjää. Pk-yritysbarometri julkistetaan kaksi kertaa vuodessa.

Pitkästä taantumasta huolimatta pk-yritykset pitävät edelleen kiinni henkilöstöstään. Kaikilla toimialoilla uskotaan jälleen siihen, että työvoiman määrää voidaan hieman jopa lisätä.

? Vaikeaksi nykytilanteen tekee se, että tuotantokustannusten nousuarviot ovat samaa tasoa kuin viime vuosikymmenen puolivälissä, kun talous kasvoi. Nyt samankaltaiseen kustannusnousuun joudutaan sopeutumaan huomattavasti vaisumman kysynnän ja kannattavuuden oloissa, toimitusjohtaja Jussi Järventaus Suomen Yrittäjistä sanoo.

Kanta-Hämeessä lähes viidennes yrityksistä ennakoi henkilökunnan määrän olevan vuoden kuluttua nykyistä suuremman. Vain joka kymmenes yritys olettaa vähentävänsä henkilökuntaa nykyisestä.

? Työllistämiseen rohkaisisi se, että hallitus laajentaisi rohkeasti mahdollisuuksia paikalliseen sopimiseen eli työpaikkasopimiseen lakiteitse, niin kuin se on ohjelmaansa kirjoittanut, Järventaus sanoo.

Pk-yritysten arviot investointien lähiajan kehityksestä paranivat hieman edellisestä barometristä. Kuitenkin edelleen on enemmän niitä yrityksiä, jotka vähentävät investointejaan kuin niitä, jotka aikovat lisätä investointeja. Voimakasta kasvua hakevat yritykset kuitenkin suunnittelevat investointien lisäämistä selvästi.

? Pk-yritysten kannattavuusodotukset ovat kohonneet samaan aikaan, kun odotukset talouskasvun kiihtymisestä ovat lisääntyneet. Taso on kuitenkin edelleen vaatimaton verrattuna hyvien taloudellisten olojen tasoon, toimitusjohtaja Juha Haukka Hämeen Yrittäjistä sanoo.

Yritysten kasvu on tärkeää paitsi työpaikkojen, myös paremman kannattavuuden ja kilpailuaseman saavuttamiseksi. Kasvuhakuisuus on hieman noussut: Kanta-Hämeessä seitsemän prosenttia pk-yrityksistä ilmoittaa olevansa voimakkaasti kasvuhakuisia ja 37 prosenttia suunnittelee kasvavansa mahdollisuuksiensa mukaan. Viisi prosenttia ilmoittaa lopettavansa toimintansa lähitulevaisuudessa. (Reska.fi)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.