Torstai 23.05.2024
Nimipäivät: Lyydia, Lyyli

Tuuli:
 

Nuorten yrityspolku johtaa kohti oman elämän sankaruutta

Juha Haukka, Erkki Taskinen ja Jouko Ylipaavalniemi kertoivat yrityspolusta.

Kanta-Hämeeseen syntyy uusi nuorille suunnattu yrittäjyyden kehittämisohjelma Nuorten Yrityspolku.

– Oppilaitoksissa ja kunnissa on jo nyt käynnissä paljon hyvää ja upeaa kehitystyötä. Niin myös yrityspalvelutoimijoilla. Osista ei ole vielä syntynyt johdonmukaista kokonaisuutta. Aikaisemmin polkuja on rakennettu oppilaitoksista yrityspalveluihin. Olemme saaneet syntymään hyvän tahtotilan, mutta emme kokonaisuutta. Siksi kuljemme nyt vastavirtaan, yritysneuvojilta oppilaitoksiin, toteaa Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka.

– Haemme kasvua ja elinvoimaa maakuntaan yritystoiminnan kehittymisen kautta. Yrittäjyyskasvatuksen kautta tavoittelemme, että nuoret löytävät oman polkunsa ja saamme osaavaa työvoimaa sekä toivottavasti myös yrityksiä maakuntaan ? dynaamisella ja yrittäjämäisellä asenteella. Kehittämistyössä tullaan kuuntelemaan vahvasti nuorten omaa ääntä, kertoo vt. maakuntajohtaja Jouko Ylipaavalniemi.

Kaikista ei tule yrittäjiä, mutta monelle riittävän ja käytännönläheisen yrittäjyystiedon saaminen ammatinvalintavaiheessa voi olla ratkaisevaa oman tulevaisuuden suunnittelussa. Osa voi ryhtyä kevytyrittäjäksi esimerkiksi opintojen ohessa ja osa saattaa suunnitella jo täysipäiväistä yrittäjyyttä heti opintojen jälkeen tai muutaman vuoden kuluessa.

– Emme tavoittele itseisarvona mahdollisimman suurta perustettujen yritysten määrää, vaan pyrimme mahdollisimman varhaisessa vaiheessa tarjoamaan kattavasti tietoa uravalintaan. Nuori saa ymmärrystä yrityksen toiminnasta. Se on hyödyllistä riippumatta siitä, lähteekö miettimään omaa yritystä tai työllistymistä. Yritystenkin on mielekkäämpää palkata nuoria ja valmistuneita, kun tieto ja osaaminen ovat uudella tasolla, toteaa Riihimäki-Hyvinkään YritysVoimalan toimitusjohtaja Erkki Taskinen.

Toiminnan jalkauttamisessa mukaan kytketään Kanta-Hämeen seudulliset yrityksen perustamisneuvontaa tarjoavat toimijat: Hämeen uusyrityskeskus, Forssan Yrityskehitys ja Riihimäki-Hyvinkään YritysVoimala. Näissä organisaatioissa on vahvaa asiantuntijuutta tuhansien uusien yritysten perustamisesta.

– Nyt on erinomainen mahdollisuus löytää parhaat toimintamallit, mainitsee Hämeen uusyrityskeskuksen toimitusjohtaja Marko Ahtiainen.

Hämeen uusyrityskeskuksen toimitusjohtaja Marko Ahtiainen sekä koulutusyrittäjä ja Yksinyrittäjäakatemia-koulutusohjelman vetäjä Petra Pulkkinen hehkuttavat yrityspolun antamia mahdollisuuksia.

Yrittäjyyskasvatusta edistävän YES-verkoston toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen näkee selvän yhteyden elinkeinopolitiikan ja yrittäjyyskasvatuksen välillä.

– Yrittäjyyskasvatuksella voidaan vaikuttaa elinvoimaan, jos yrittäjyyskasvatus on aidosti osa kunnan elinkeinopolitiikkaa ja kunnan muuta kehittämistä, painottaa Lehtonen.

Nuorten Yrityspolku -kehittämisohjelma tuo mukanaan yritysneuvojen henkilöresurssin ja tietotaitoa maakunnan yritysten perustamisneuvontaan sekä yhteiskehittämiseen oppilaitosten ja kuntien kanssa. Yrittäjämäisen asenteen omaksuminen parantaa myös nuoren mahdollisuutta työllistyä ja pärjätä taloudellisesti.

– Kulttuurimuutos on pidempi polku, mutta asenteet syntyvät ja muuttuvat ihmisten toisilleen jakaman tiedon perusteella, toteaa koulutusyrittäjä ja Yksinyrittäjäakatemia-koulutusohjelman vetäjä Petra Pulkkinen.

Nuoren perustamalla yrityksellä on kahden vuoden ajan mahdollisuus neuvontaan ja tukeen yrityksen käynnistämisen jälkeen. Nuorelle yritykselle on myös tarjolla kiihdytyskaista voimakasta kasvua hakevan start-up-yrityksen rakentamiseen. Nuoren Yrityspolku -kehitystyön tulokset mallinnetaan ja niitä voidaan hyödyntää kansallisesti.

– Kun yrittäjyyskasvatukselle saadaan luotua maakunnallinen malli, olemme valtakunnan kilpailukykyisimpiä, kiteyttää Marko Ahtiainen.

Kehittämisohjelman mahdollistaa Työ- ja elinkeinoministeriön myöntämä 300.000 euron valtionavustus.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.