Keskiviikko 28.02.2024
Nimipäivät: Onni

Tuuli:
 

Musiikkilaitteiden huolto on tarkkuuslaji

Lokakuusta asti Hämeenlinnassa toimineen Vahvistinverstaan on alkukuukausien aikana parhaiten löytänyt hifi- ja radioväki, vaikka soittimia ja vahvistimiakin on huoltoon tuotu.

Lokakuusta asti Hämeenlinnassa toimineen Vahvistinverstaan on alkukuukausien aikana parhaiten löytänyt hifi- ja radioväki, vaikka soittimia ja vahvistimiakin on huoltoon tuotu.

Hallituskadulla toimivan Vahvistinverstaan yrittäjä Ilpo Vierula edustaa melko harvinaiseksi käynyttä ammattikuntaa. Kosketinsoittimien, bändikamojen, hifi-laitteiden, putkiradioiden ja vahvistimien huoltoon erikoistunut radio- ja tv-mekaanikko Vierula on ollut alalla vuodesta 1980 lähtien ja erikoistunut musiikkiin liittyvään tekniikkaan vuodesta 2000. Hämeenlinnaan hän muutti liiketoimintansa viime vuoden lokakuussa.

? Yksityisasiakkaiden lisäksi toimin yhden maahantuojan, Into-Luthman Oy:n keskushuoltona ja teen muillekin takuukorjauksia. Huollan myös koulujen kielistudioita sekä jonkin verran automaatiolaitteita. On meitä tässä maassa ehkä 20 vastaavaa työtä tekevää, Vierula arvioi.

Hämeenlinnassakin on ehtinyt asiakaskuntaa käydä jo Helsingistä, Turusta ja Pohjanmaalta, josta Vierula Hämeeseen muuttikin. Liiketilassa vaikuttaa olevan kädet täynnä töitä. Vierula kertoo, että parhaiten hänen yrityksensä on alkukuukausien aikana löytänyt hifi- ja radioväki, vaikka soittimia ja vahvistimiakin on huoltoon tuotu.

Uusi, halvempi kodinteknologia on nykyään yleensä sellaista, että sitä harvemmin ainakaan kustannusmielessä kannattaa korjauttaa. Vanhan radion, videonauhurin, levysoittimen tai kasettinauhurin tilalle voi kuitenkin olla mahdotonta saada korvaavaa, eikä vanhan laitteen tunnearvoa luonnollisesti voi korvata.

Tekninen osaaminen ei ole korjaajalle ainoa haaste, vaikka laitteiden nopea muuttuminen aiheuttaakin sen, että jokainen laite on yleensä vähän erilainen ja yleensä aina edellisen sukupolven versiota pienempi. Töitä tehdään usein mikroskoopin kanssa eikä musiikkiin ja äänentoistoon liittyvissä laitteissa tehdä samanlaisia tyyppivikakorjauksia kuin vaikka tv-huollossa.

Vanhojen stereolaitteiden huolto kuuluu Ilpo Vierulan repertuaariin.

Vanhojen stereolaitteiden huolto kuuluu Ilpo Vierulan repertuaariin.

? Aika paljon on huolto mennyt laitekohtaiseksi ja varaosien saaminen on käynyt koko ajan haasteellisemmaksi sen 35 vuoden aikana mitä olen alalla ollut. Osia pitää etsiä netistä ja olen tilannut niitä muun muassa Yhdysvalloista ja Kiinasta asti, jopa Australiasta tuli yksi nauhurin moottori.

Ammattimuusikoiden laitteet ovat yleensä sitä hintaluokkaa, että ne kannattaa korjauttaa. Yleensä asiakkaat ovat yksittäisiä muusikoita tai bändejä, joskus myös laitevuokrausyrityksiä tai kuntia.

? Putkivahvistimet ovat sellaisia, että niitä tuodaan huollettavaksi säännöllisemmin, muut laitteet sitten kun ne hajoavat, Vierula kertoo.

Seinäjoella muuttoonsa asti toiminut Ilpo Vierula kertoo käyneensä välillä Provinssi-rockissakin työkeikoilla ja seuraavansa nyt mielenkiinnolla, mitä Kantolaan rakentuva tapahtumapuisto tuo mukanaan.

? Se voi olla mahdollisuus, mutta mitään erityisiä odotuksia en sen varaan ole rakentanut.

Juha Reinikainen

2 kommenttia

 1. yrjoko:

  ottaisitko korjattavaksi manley stingray putkivahvistimen vika on sellainen ,että toinen kanava pitää kummallista rropinaa ja pauketta ei ole samanlaista kuin potikan rohina eikä auttanut putkien vaihto

   
 2. Pekka jouppila:

  Olis rega prio r vahvistin jossa vika oli balanssi kaiuttimien välillä oikea 65%vasen35% avasin sen ja laite lopetti toimimisen
  Saisko sen kuntoon mihin voi lähettää???? Os.

   

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.