Sunnuntai 19.05.2024
Nimipäivät: Emilia, Emma, Mila, Amalia, Emmi

Tuuli:
 

Linnan Klinikka tarjoaa monipuolisia palveluja ikääntyville

Geriatri Arvo Haapanen ja sairaanhoitaja Satu Saarinen työskentelevät työparina Linnan Klinikalla. Kuva: Susanna Mattila

Linnan Klinikalla on tänä vuonna panostettu erityisesti ikääntyvien hoitoon. Geriatriaan erikoistuva Arvo Haapanen on aloittanut iltavastaanotot viime kesänä ja sairaanhoitaja Satu Saarinen syyskuun alussa. Saarinen toimii muistihoitajana Arvo Haapasen työparina, mutta ottaa vastaan myös muita asiakkaita päivystävänä sairaanhoitajana.

? Päivystävän sairaanhoitajan vastaanotto on uusi asia Linnan Klinikalla. Aikaisemmin sairaanhoitajan palveluja tarvitsevat ovat olleet työterveyshuollon asiakkaita, mutta nyt sairaanhoitajan vastaanotolle pääsevät kaikki muutkin. Päivystävä sairaanhoitaja täydentää meidän osaamistamme, kertoo vastaava hoitaja Päivi Nurmela.

Päivystävä sairaanhoitaja paitsi helpottaa työterveyshoitajien päivystyspainetta, myös Linnan sairaalalle on hyötyä Saarisen haavanhoito-osaamisesta. Nurmelan mukaan työn organisointi helpottuu, kun on päivystävä sairaanhoitaja talossa.

Satu Saarisen vastaanotolle voivat hakeutua myös diabetes-asiakkaat tai esimerkiksi säännöllistä injektiohoitoa tarvitsevat asiakkaat. Nyt esimerkiksi myös kipsaukset onnistuvat Linnan Klinikalla virka-aikaan joka arkipäivä.

? Aina asiakkaiden vaivat eivät vaadi lääkärin tapaamista, Satu Saarinen kertoo.

Onnistunut ikääntyminen saavutetaan oikeilla elämäntavoilla, liikunnalla ja erityisesti lihasvoimaharjoittelulla. Lisäksi tarvitaan riittävästi oikeanlaista ravintoa. Haapasen mukaan terveyden haasteisiin tulee reagoida ajoissa, jottei niistä kasva liian suuria.

? Tupakoinnin lopettamisen tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Nykyisin myös ikääntyvillä on valitettavasti alkoholin käytön vaikeuksia. Siksi alkoholin käytöstä pitää uskaltaa keskustella ja kannustaa kohtuullisuuteen, geriatriaan erikoistuva lääkäri Arvo Haapanen toteaa.

Yksittäisistä sairauksista Haapasen erityisenä mielenkiinnon kohteena on sydämen vajaatoiminta. Sen esiintyvyys kasvaa väestön ikääntyessä ja muodostaa merkittävän uhan terveydelle. Hoitamattomana sydämen vajaatoiminnan ennuste on huonompi kuin valtaosalla syövistä.

? Varsin usein potilaalla on monia sairauksia kuten sepelvaltimotauti, verenpainetauti, läppävikoja tai hengityselintensairauksia kuten keuhkoahtaumatauti tai uniapnea. Nämä kaikki potentoivat toistensa terveydellistä taakkaa.

Osana onnistunutta ikääntymistä on myös hormonaalisen tasapainon hoitaminen. Etenkin miehillä testosteronitason lasku on usein unohdettu ja siksi alihoidettu ongelma. Tähän asiansa osaava geriatri voi hyvin puuttua.

? Naisilla sukupuolihormonien muutokset ovat paljon paremmin tunnettu vaihdevuosi-ilmiön vuoksi. Valitettavasti tämänkin asian hoito joskus unohtuu tai hukkuu muiden murheiden alle, Haapanen toteaa.

Lääkityksellä on myös suuri merkitys toimintakyvyn ylläpidossa ja onnistuneen ikääntymisen tukemisessa. Siksi lääkityksen kokonaisarvio on tärkeä osa laajaa geriatrista arviota. Haapasen mukaan usein potilas lähteekin vastaanotolta vähempien reseptien kanssa kotiin. Lääkityksen ja sairauksien lisäksi laajaan geriatriseen arviointiin kuuluvat sosiaalisten verkostojen ja jo aiemmin mainittu tuen tarpeen arvio.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.