Sunnuntai 19.05.2024
Nimipäivät: Emilia, Emma, Mila, Amalia, Emmi

Tuuli:
 

Lammin Ikkuna panostaa 5G verkkokehitykseen

Tulevaisuuden älykaupungeissa valaisinpylväät toimivat tukiasemina. Kuva: Sitowise/LuxTurrim5G

Tulevaisuudessa ikkunalta vaaditaan kykyä läpäistä radiosignaaleja. Lammin Ikkunat ja Ovet on mukana Nokia Bell Labs -vetoisessa yritysryhmässä rakentamassa tulevaisuuden älykaupunkia. Kolmivuotisen tutkimushankkeen konkreettinen pilotointi alkaa Espoossa jo tämän vuoden lopulla.

Kaupunkiympäristössä on lukuisia isoja haasteita liittyen muun muassa ihmisten turvallisuuteen, energiatehokkuuteen, ilmanlaatuun, liikenteeseen ja asumiseen. Näihin digitaalisuus voi tulevaisuudessa tuoda merkittäviä ratkaisuja. Modernit kaupungit tarvitsevat tehokkaasti toimiakseen uudenlaista palveluinfrastruktuuria ja digitaalista ekosysteemiä.

Erityisesti luotettavan, riittävän ison tiedonsiirtokapasiteetin takaava tietoverkko mahdollistaa erilaisia palveluita niin asukkaille kuin yrityksille. Lähitulevaisuudessa suureksi ongelmaksi ja pullonkaulaksi muodostuu mobiiliverkkojen tiedonsiirtokapasiteetin riittämättömyys käyttäjämäärien kasvaessa.

Lammin Ikkunat ja Ovet on mukana LuxTurrim5G -tutkimushankkeessa, jossa radioverkkojen sisätilakuuluvuuteen ja tiedonsiirtoon liittyvää ongelmakenttää tutkitaan yhdessä yritysten ja tutkimuslaitosten voimin. Ikkuna nähdään edelleen luontevimpana signaalien reittinä sisä- ja ulkotilan välillä, vaikka ikkunoiden tavanomaisia selektiivipinnoitteita on yleisesti pidetty yhtenä merkittävimmistä syistä puhelinten sisätilakuuluvuuden heikkenemiseen rakennuksissa.

? Lehdistä tutuksi tulleen kuuluvuusongelman laajuuden uskotaan tulevaisuudessa kasvavan 5G:n käyttöönoton myötä, sillä tulevat verkkotekniikat siirtyvät lähes poikkeuksetta nykyistä korkeammille taajuuksille. Korkeiden taajuuksien ongelmana nähdään yleisesti signaalien suurempi vaimeneminen tavanomaisten ikkunoiden ohella myös muissa rakenteissa, kerrotaan Lammin Ikkuna Oy:stä.

Lammin Ikkunat on ottanut ensiaskeleensa kohti teknologiayrittäjyyttä. Kuva: Susanna Mattila

Lammin Ikkuna on tutkinut ikkunoiden ja rakennusten signaaliläpäisyä jo vuosia. Syksyllä 2016 yritys esitteli ensimmäisen kaupallisessa tuotannossa olevan matkaviestintaajuuksia tavanomaisia ikkunoita paremmin läpäisevän Signal Window® -ikkunan. Nyt käynnistyneessä LuxTurrim5G -hankkeessa pyritään selvittämään entistä tarkemmin signaalien käyttäytymistä rakennuksissa ja materiaaleissa.

Lammin Ikkuna keskittyy hankkeessa tutkimaan ja mahdollistamaan 5G -verkkojen kuuluvuutta sisätiloissa. Osa materiaalitutkimuksesta tullaan tekemään yhtiön omissa tutkimustiloissa Lammilla.

Yritysten ja Tekesin rahoittamassa kunnianhimoisessa yhteishankkeessa edetään nopeasti tutkimuksesta käytäntöön. Hankkeessa kehitetään ja pilotoidaan niin uusia antennimateriaaleja, älypylväsrakenteita, 5G-radioverkkoteknologiaa kuin useita uusia palvelukonseptejakin. Nokia Bell Labs suunnittelee ja toteuttaa testiverkon Sitowisen kehittäessä kaupunki-infran suunnittelun työkaluja.

Materiaalipuolen erikoisosaamista hankkeeseen tuovat Exel Composites älypylväskonseptilla, Premix RF-materiaaleilla ja Lammin Ikkuna erikoisikkunoilla. Uusia palveluita pilotoidaan Telesten, Vaisalan, Indagonin ja C2 Smart Light:n toimesta sään ja ilmanlaadun, videovalvonnan- ja infonäyttöjen, paikantamisen ja älyliikenteen sekä älykkään valaistuksen ratkaisuilla.

TUT, VTT ja Aalto ovat mukana tekniikan asiantuntijaryhmillään kehittämässä materiaaleja ja rakenteita sekä 5G-radioteknologiaa ja -verkkoarkkitehtuuria businessosaajien keskittyessä uusiin liiketoimintamalleihin. Hankkeen koordinoinnista vastaa Spinverse.

? Hankkeessa mukanaolo on luonnollinen osa tuotestrategiaamme. Tulevaisuuden ikkunoilta vaaditaan kaupunkiympäristössä muutakin kuin perinteisiä ominaisuuksia. LuxTurrim5G -hankkeen toimijat muodostavat tärkeän ekosysteemin ytimen, joka mahdollistaa todellisen digitaalisen infrastruktuurin ja uusien palveluiden luomisen, toteaa toimitusjohtaja Hannu Saarinen.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.