Lauantai 01.04.2023
Nimipäivät: Raita, Pulmu, Peppi
Hämeenlinna
Selkeää
-5°C
Tuuli: 1 m/s N
 

Kultakeskus on kasvanut ja kansainvälistynyt yritysostoin

Hämeenlinnan vuoden yrittäjänä on palkittu Kultakeskus Oy:n osakkaat. Hämeen Yrittäjät ja paikallisyhdistys Hämeenlinnan Yrittäjät luovuttivat palkinnon Hämeenlinnan Upseerikerholla järjestetyssä Hämeenlinnan yrittäjäjuhlassa perjantai-iltana.

Hämeenlinnalainen Kultakeskus Oy on jalometallialan pioneeri Suomessa ja nykyisin Pohjoismaiden johtava jalometallituotteiden valmistaja. Yritys on suomalaisten kultaseppien perustama vuonna 1918.

Kultakeskus-konsernin liikevaihto on noin 27 miljoonaa euroa ja henkilöstöä on 230, joista 50 työskentelee Hämeenlinnassa. Ruotsissa työntekijöitä on 15 ja Norjassa 3, loput henkilöstöstä työskentelee Viron toiminnoissa Saarenmaalla ja Tallinnassa. Liikevaihdosta noin 40 % tulee ulkomailta.

Kuluneen reilun sadan vuoden aikana osakkaat ovat vaihtuneet moneen kertaan. Viimeisin omistusjärjestely tehtiin vuonna 2016. Järjestelyssä toteutui aikaisemman omistajan, oikeustieteen lisensiaatti Jaakko Heikkilän tahto.

Vuodesta 1992 alkaen Kultakeskuksen toimitusjohtajana toiminut Ilkka Ruohola ryhtyi pääomistajaksi ja vuoden 2018 alusta hallituksen puheenjohtajaksi. Talousjohtajana talossa pitkään työskennellyt Janne Kartano lähti myös omistajaksi ja vuoden 2018 alusta toimitusjohtajaksi. Lisäksi osakkaiksi alkoivat pienemmin osuuksin talossa pitkään työskennelleet Jani Appelberg, Pekka Laine, Jukka Suvitie ja Mikko Joukainen.

? Olihan se iso päätös meiltä. Toki tiesimme mihin ryhdymme, tunsimmehan yrityksen, Ilkka Ruohola kertoo.

Janne Kartano muistuttaa, että satavuotiaan yrityksen omistusjärjestelyissä oli kantavana teemana turvata, että Kultakeskus on olemassa myös seuraavat sata vuotta.

Janne Kartano (vasemmalla) ja Ilkka Ruohola esittelevät Kultakeskuksen valmistamia palkitsemistuotteita. Yrittäjäristit tehdään nykyisin Hämeenlinnassa kuten myös tasavallan presidentin Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan suurmestarin käädyt. Kuva Jouni Lehtonen.

Toimintaa on viime vuosina laajennettu palkitsemisliiketoimintaan. Vuonna 2011 Kultakeskus osti Rahapajan palkitsemistuoteliiketoiminnan. Ruotsalaisen palkitsemistuotteita valmistavan, vuonna 1666 perustetun Sporrong AB:n koko osakekanta siirtyi Kultakeskuksen omistukseen viime vuonna.

? Haimme uudeksi tukijalaksi liiketoimintaa, joka poikkeaa omastamme, mutta sopii osaamiseemme ja taitoihin, joita Kultakeskuksen henkilökunnalla on, Janne Kartano linjaa.

2010-luvulla toteutetut yrityskaupat ovat olleet suuri kasvu- ja kansainvälistymisloikka. Vuonna 2012 ostettu osake-enemmistö virolaisesta Juveel OÜ:stä vahvisti markkina-asemaa Baltiassa, Venäjällä ja Saksassa. Finnfeelings Oy:n liiketoiminnan osto 2015 avasi oven hopeakorujen maailmaan Ruotsin markkinoille ja AB Sporrongin osto viime vuonna lisäsi huomattavasti mahdollisuuksia kasvaa maantieteellisesti Ruotsiin ja Norjaan.

Hämeenlinnan tehtaan syvin osaaminen on aina ollut hopeatuotteissa, alkoihan niiden valmistus Hämeenlinnassa jo vuonna 1918. Muotoilu, oma korkea teknologia ja osaava henkilökunta ovat aina olleet Kultakeskuksen vahvuuksia. Yrityksessä on käytetty maamme johtavia muotoilijoita tuotteiden suunnittelijoina.

Kultakeskus on suomalainen ja hämeenlinnalainen perheyhtiö, ja yrittäjät vannovat sen sellaisena pysyvän jatkossakin.

? Pääkonttori ja päätehdas pysyvät Hämeenlinnassa, Ilkka Ruohola ja Janne Kartano lupaavat.

Kultakeskus Oy

  • Perustettu: 1918
  • Osakkaat: hallituksen puheenjohtaja Ilkka Ruohola, toimitusjohtaja Janne Kartano, myyntijohtaja (kultasepänliikkeet ja tukkukauppa) Jani Appelberg, hopeatuotepäällikkö Pekka Laine, korutuotepäällikkö Jukka Suvitie sekä myyntijohtaja (palkitsemistuotteet) Mikko Joukainen
  • Työntekijöitä: koko konserni 230, Hämeenlinnassa 50
  • Liikevaihto: koko konserni 27 miljoonaa euroa
  • Tuotteet: tärkeimmät tuoteryhmät ovat hopeatuotteet, palkitsemistuotteet, kunniamerkit, kellot ja Kohinoor-kihlat sekä timanttikorut ja -sormukset
  • Markkina-alue: Suomi, Ruotsi, Norja, Venäjä, Saksa ja Baltian maat
  • Muuta: Hämeenlinnan vuoden yrittäjä 2019

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.