Maanantai 27.05.2024
Nimipäivät: Ritva

Tuuli:
 

Vihreät Hämeenlinnassa viettävät vuosijuhlaa

Hämeen vaalipiirin kansanedustaja Mirka Soinikoski vierailee tilaisuudessa. Kuva: Eduskunta.

Hämeenlinnan seudulla on ollut vihreää toimintaa jo 35 vuotta. Lokakuussa 1984 Vihreät osallistuivat kuntavaaleihin Hämeenlinnassa ja Janakkalassa. Molemmissa valtuustoon valittiin yksi yhteislistojen ehdokkaista. Puoluetta vihreillä ei vielä ollut ja menestys vuoden 1984 kuntavaaleissa oli lähes yhtä suuri yllätys kuin Ville Komsin ja Kalle Könkkölän nousu eduskuntaan Vihreiden listoilta edellisenä vuonna 1983.

Hämeenlinnan Vihreät ry toivottaa kaikki kiinnostuneet tervetulleeksi juhlatapahtumaansa lauantaina 9.11. kello 13?15 Kumppanuustalolle Hämeenlinnaan (Kirjastokatu 1).

Tapahtumassa käydään läpi aiheita ja vaiheita 35 vuoden varrelta. Tarja Helanen, aktiivi Vihreiden toiminnassa liikkeen ensimmäisten kahden vuosikymmenen aikana, johdattelee aiheeseen. Miksi ja miten vaihtoehtoliikkeiden kirjosta syntyi vihreä liike, miksi oli vaikeaa rekisteröidä liike puolueeksi ja millä teemoilla Vihreät olivat alussa liikkeellä?

Arkistoja penkoessaan Helanen on huokaillut monet kerrat: “Ei mitään uutta auringon alla!” Jo 35 vuotta sitten varoiteltiin ilmaston lämpenemisestä, biodiversiteetin köyhtymisestä, keskusteltiin ihmisoikeuksista, tasa-arvosta, reilusta kaupasta, työstä ja toimeentulosta ja monesta muusta edelleen pinnalla olevasta kysymyksestä.

Juhlatapahtumassa tutkimuspäällikkö Mervi Friman, Hämeenlinnan ensimmäisen Vihreän valtuustoryhmän varavaltuutettu, kertoo kokemuksistaan ensimmäisen valtuustokauden vuosilta 1985?1989.

Paikalla tavattavissa on myös Hämeen vihreä kansanedustaja Mirka Soinikoski.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.