Maanantai 22.04.2024
Nimipäivät: Alina

Tuuli:
 

KIINTEISTÖMAAILMA: Asuntojen hinnat laskevat tänä vuonna

Kiinteistömaailma ennustaa tekoälymalliin ja laajaan välittäjäkyselyyn pohjautuen Suomeen noin kuuden prosentin keskimääräistä asuntojen ja kiinteistöjen hinnanlaskua tälle vuodelle. Käännettä takaisin nousu-uralle on vallitsevissa oloissa mahdoton tarkasti ajoittaa, mutta ennustemallin mukaan hinnanlaskua nähdään vielä lähikuukausien ajan, ja käänne hinnoissa tapahtunee vuoden jälkipuoliskolla. Samasta syystä Kiinteistömaailma on päättänyt jättää tällä barometrikerralla myös postinumerokohtaiset ennusteet julkaisematta.

– Valtakunnallisesti hinnankehitysnäkemystämme on jouduttu laskemaan alkuvuoden vaatimattomasta kauppavilkkaudesta johtuen. Tavanomaista vähäisempi asuntokauppa näkyy väistämättä myös laskevina hintoina, tyypillisesti muutamien kuukausien ajan vielä sen jälkeen, kun kauppamäärissä käänne on jo tapahtunut. Dramaattisia hinnanlaskuja ei ole nähty, eikä niitä ole näköpiirissä, sanoo Kiinteistömaailma Hämeenlinna Kasarmikatu 13 yrittäjä Arja Sarusto.

Kevään asuntokauppaan lähdetään Hämeenlinnassa tilanteessa, jossa varsinkin pienimpiä kerrostaloasuntoja on yllin kyllin tarjolla.

– Tämä vaikuttaa hinnankehitykseen: pienissä asunnoissa hinnanlaskupaineet ovat isommat ja todennäköisesti hintataso asettuu pidemmäksi aikaa uudelle, hiukan matalammalle tasolle.
Perheasunnoissa puolestaan on tarjontatilanne huomioiden odotettavissa paluu uudestaan nousu-uralle, heti kun akuutti asuntokaupan hiljaiselo on ohi, sanoo Sarusto.

Asuntokauppojen määrä laski selvästi vuoden 2022 lopulla kuluttajien luottamuksen laskun myötä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.