Perjantai 26.04.2024
Nimipäivät: Terttu, Tessa, Teresa

Tuuli:
 

Kanta-Hämeen pk-yritysten suhdanneodotukset positiivisemmat kuin koko Suomessa

Suhdanneodotukset ovat Kanta-Hämeessä hyvät, jopa valtakunnan keskiarvo-odotuksia paremmat. Viime vuosien notkoa on Hämeen Yrittäjien mukaan kurottu. Neljä kymmenestä yrityksestä ilmoittaa pk-yritysbarometrissa olevansa kasvuhakuinen ja työllisyysnäkymätkin ovat positiiviset. Hämeenlinnassa suhdanneodotukset ovat maakunnan kaupunkien korkeimmat.

– Nyt vihdoin voimme unohtaa mantran hämäläisten yritysten kasvuhaluttomuudesta. Hämäläiset ohittivat niukasti maan keskiarvon. Peräti 42 prosenttia yrityksistä tähyilee liiketoiminnan kasvua. Määrä on huikea, sillä se tarkoittaa 3.500 yritystä. On tärkeää tunnistaa ne, tarttua toimeen ja antaa tukea näille yrityksille. Maakuntamme kehitysyhtiöt ja yrityspalvelutoimijat ovat tehneet hyvää työtä ja paljon positiivista tekemistä on edessä, toteaa Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka.

Kasvuhakuisimpia ja positiivisimpia suhdanne- sekä investointiodotuksissaan ovat teollisuusyritykset. Henkilökunnan määrän muutosodotukset ovat positiivisessa noususuunnassa pandemiatilanteen aiheuttamasta poukkoilusta huolimatta.

Riihimäkeläisen Lasiliiri Oy:n hallintojohtaja Anu Talja on osakkaana yli 40 henkilöä työllistävässä perheyrityksessä. Keväästä syksyyn rakentaminen on voimakkainta, jolloin tuotantoon tarvitaan lisävahvistusta kesätöihin tai määräajaksi.

– Tuotannollisiin tehtäviin on vaikea löytää tekijöitä. Työ on melko fyysistä ja vuorotyötä. Tähän ei tunnu löytyvän halukkuutta ainakaan lähiseudulta. Suomalainen työvoima- ja tukipolitiikka ei oikein tunnu kannustavan kannattavaan työntekoon, toteaa Anu Talja.

Pandemian pitkittyminen ja elinkeinotoimintaa haittaavat rajoitukset ovat tuoneet epävarmuutta ja hillinneet investointeja, koska kysynnän ennustettavuus on ollut vaikeampaa. Joka tapauksessa innovaatioiden, tuotannon ja tuotteiden kehitys on positiivisessa kasvusuunnassa.

Vanajanlinna Groupin hallituksen puheenjohtaja Mika Walkamo kertoo, että Vanajanlinnan lähitulevaisuus näyttää hyvältä eri toimipaikoissa ja investointihalua löytyy, kunhan koronasta
selvitään.

– Visionamme on, että saisimme Vanajanlinnan seudulle lisää resort-tyyppisiä palveluja: tenniskenttiä, padelia, sähköpyöriä, loma-asuntoja ja myös vakituisia asujia. Kaavoitus-, tonttimyynti- ja rakennusprosesseineen nämä ovat kuitenkin useamman vuoden mittaisia hankkeita, ei nopeita nousun lääkkeitä, sanoo Mika Walkamo.

Tärkeä osa yritysten kasvuhalujen toteutumisessa on rahoitus.

– Rahoitusmarkkina toimii tällä hetkellä jopa yllättävänkin hyvin, Kanta-Hämeessä jopa aavistuksen valtakunnallista tasoa paremmin, summasi Finnveran Sisä-Suomen aluejohtaja Juha Ketola.

Pankkisääntelyn kiristyminen kuitenkin näkyy Ketolan mukaan niin, että yritysluottoihin vaaditaan yhä useammin vakuuksia, kuten Finnveran takausta.

Pk-yritysbarometrin tarkoitus on säännöllisesti selvittää suomalaisten pk-yritysten mielikuvia yleisestä suhdannekehityksestä ja oman yrityksen taloudellisesta tilanteesta. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Suomen Yrittäjien, Finnveran sekä työ- ja elinkeinoministeriön toimeksiannosta. Barometrin tuloksista kerrottiin tiedotustilaisuudessa Hämeenlinnan Parkki Business Parkissa tänään.

Juha Reinikainen

Vanajanlinna ei ole luopunut kehittymishalustaan koronan keskelläkään.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.