Sunnuntai 16.06.2024
Nimipäivät: Päivi, Päivikki, Päivä

Tuuli:
 

DE HAVEN: Valtatien varresta löytyy hollantilaisen ruoan satama

Rachid Baaroun´in valmistamassa Kapsalon-annoksessa salaatin alle kätkeytyy ranskalaiset perunat ja tuhti annos voimakkaasti maustettua kananlihaa sekä gouda-juustoa. Tälle tyypilliselle hollantilaisruoalle on vielä mahdollista antaa lisäpotkua erillisessä kupissa tarjottavalla, itse annosteltavalla tulisella kastikkeella.

Hauhon Eteläisissä, valtatie 10:n varrella, sijaitsee yksi ainoista Suomessa toimivista hollantilaisravintoloista, jonka ravintoloitsija on hollantilainen. De Havenin Rachid Baaroun on Hollannissa oppinsa saanut kokki, joka vaimonsa Kati Pirisen kanssa muutti pääkaupunkiseudulta Tuulokseen unelmansa perässä.

? Hän oli jo kauan halunnut avata ravintolan, jossa tarjotaan hollantilaista ruokaa ja jossa kaikki mahdollinen ruoassa valmistetaan alusta asti itse, kertoo Kati.

Onkijärventien alussa sijaitseva ravintolatila oli edellisten yrittäjien jäljiltä melko valmis paikka aloittaa. De Haven avasi ovensa juhannuksen aikoihin ja keskikesällä ravintolassa riitti asiakkaita valtatiellä matkaavista.

? Nyt asiakkaat ovat enimmäkseen paikallisia. Paikallisten houkuttelussa asiakkaiksemme on ollut oma työnsä, mutta olemme jo ehtineet saada kehujakin. Ruokailijoita on käynyt myös Hämeenlinnan suunnasta, Kati Pirinen kertoo.

Onkijärventien alussa on ollut 2000-luvulla eri tyyppistä kahvila-ravintolatoimintaa, mutta nyt paikalla toimii jopa Suomen mittakaavassa harvinaisuus, hollantilaista ruokaa tarjoava De Haven. Kati Pirinen toivottaa ravintolaan tervetulleeksi myös lapsiperheet.

Kati ja Rachid työskentelevät ravintolassa kahdestaan ja haluavat tuoda osaksi ravintolakokemusta myös hyvän palvelun.

? Hollantilaiseen tapaan haluamme keskittyä asiakaspalveluun. Ruokiin kuuluu esimerkiksi aina alkupala, kertoo Kati.

Mukana työpaikalla oli esimerkiksi torstainakin perheen nuorimmainen lapsi, joka seurasi haastattelua milloin sylistä, milloin babysitteristä.

? Olemmekin perheravintola. Kun omakin lapsi on mukana työpaikalla, tänne halutaan ehdottomasti lapsiperheasiakkaita. Lasta kohdellaan meillä kuin ketä tahansa maksavaa asiakasta, sanoo Kati.

Viihtymistä edistää ravintolasta löytyvä leikkinurkkaus. Lapsille on myös oma menunsa.

Kapsalon-annoksen salaattipeiton alta löytyy taatusti nälän tainnuttava liha-perunapatja.

Rachid Baaroun kantaa haastattelun kruunuksi keittiöstä tuoreen Kapsalon-annoksen, joka maistuu kuin aidolta hollantilaisruoalta. Salaattia, ranskalaisia perunoita, runsaasti hyvää kananlihaa ja maustettua, sulanutta goudaa.

? Hollantilainen ruoka on osoittautunut erittäin suosituksi, kun vain olemme saaneet ihmiset maistamaan sitä, Kati Pirinen kertoo.

Pelkkää hollantilaisruokaa ravintolan listalta ei löydy.

? Meiltä saa myös hampurilaisaterioita, jotka on tehty alusta loppuun itse, sämpylästä pihviin.

Kati Pirinen pitää De Havenin vahvuutena, että vastaavaa ruokaa ei saa mistään muualta Suomessa.

? Tilaamme mausteet ja hollantilaiset erikoisuudet suoraan Hollannista ja meiltä saa myös ostaa kotiin näitä herkkuja, kuten frikandelia, kaassoufflea sekä kroketteja.

Muissa kuin hollantilaisista raaka-aineista tehdyissä annoksissa puolestaan hyödynnetään mahdollisimman paljon kotimaisia ja paikallisia raaka-aineita.

Kati Pirinen ja Rachid Baaroun vakuuttavat, että De Havenissa lapset saavat olla lapsia, eikä sotkuistakaan välitetä. ? Näin opetamme lapset jo pienestä pitäen siihen, kuinka käyttäydytään ravintolassa.

De Havenissa ei ole varsinaista lounasaikaa vaan päivän ateria. Myös kahvia ja kahvileipiä löytyy rajattu valikoima.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.