Perjantai 14.06.2024
Nimipäivät: Kielo, Pihla

Tuuli:
 

70-vuotias perheyritys kehittää ja vaalii kahvilakulttuuria

Hämeenlinnan vuoden yrittäjänä on palkittu Laurell Oy:n yrittäjät Heikki ja Sari Kokko. Hämeen Yrittäjät ja paikallisyhdistys Hämeenlinnan Yrittäjät luovuttivat palkinnon Aulangolla järjestetyssä Hämeenlinnan yrittäjäjuhlassa perjantai-iltana.

Hämeenlinnalaisen Laurellin leipomo on 70-vuotias perheyritys. Yrityksen perusti nykyisen yrittäjän, Heikki Kokon, äiti Sanni Laurell vuonna 1947.

Yrittäjä Heikki Kokko kasvoi lapsuutensa leipomon liepeillä ja kertookin aloittaneensa kesätyöt leipomossa heti kun pöydälle ulottui. Vuodesta 1974 hän aloitti 15-vuotiaana työskennellä vakituiseen perheyrityksessä.

Heikki Kokko esittelee harrastustaan, kakkukoristeiden valmistusta marsipaanista. Kuva Jouni Lehtonen.

Vuonna 1987 yrityksestä tuli osakeyhtiö ja kaikki Sannin lapset olivat tuolloin osakkaina. Heikki Kokko hankki osake-enemmistön vuonna 1997 ja silloin alkoi johtaa yritystä. Nykyisin hän omistaa yrityksen koko osakekannan.

Konditoria-leipomo Laurell myy tuotteet asiakkailleen omista kahviloista ja Hämeenlinnan leipomon myymälästä. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Laurell on laajentanut toimintaansa uusille paikkakunnille. Kahviloita on avattu Tuulosen kauppakeskukseen sekä Lahteen ja Riihimäelle. Yritysostolla asetuttiin myös Turenkiin, jossa on nykyisin yrityksen toinen leipomo. Yrityksen kahdeksas kahvila, Lilla Laurell, avautui Lahdessa marraskuun alussa.

Laurellin leipomoissa työskentelee 20 työntekijää, kaikkiaan työntekijöitä on 55. Turengissa leivotaan vehnä- ja hiivatuotteet, Tampereentien tiloissa toimii kakkuleipomo.

Kokon mukaan tulevaisuudessa kahviloita voisi olla tuotejakelussa palvelemassa asiakkaita enemmänkin, mutta talouden pitää olla kunnossa, jotta laajentuminen on mahdollista. Vuonna 2011 alkoi taantuma näkyä leipomoalalla ja Laurell Oy:llä on takanaan tiukkoja ja vaikeita vuosia. Viimeisen vuoden aikana talouden suunta on kääntynyt nousuun. Se rohkaisi uuden kahvilan avaamiseen.

Laurell kuuluu Hyvä Konditoria -yhteistyöverkostoon, jonka puheenjohtaja Heikki Kokko on. Valtakunnallinen verkosto on perustettu vaalimaan perinteistä kahvilakulttuuria ja käsityötaitoa maassamme. Siihen kuuluu 18 leipomoa, joilla on 63 toimipistettä eri puolilla Suomea.

? Sen lisäksi, että järjestämme jäsenillemme koulutusta kotimaassa, käymme myös porukalla tutustumassa alan uusimpiin trendeihin muualla Euroopassa, Kokko kertoo.

Verkoston muutkin leipomot ovat kokeneet vaikeita vuosia. Yksi iso tekijä markkinoilla on leivän ja leivonnaista lisääntyvä tuonti ulkomailta.

? Kahvilakulttuuri on kehittynyt hyvään suuntaan. Iso kiitos kuuluu asiakkaillemme, että olemme saaneet toimia jo 70 vuoden ajan.

Heikki Kokko kiittää vaimoaan Saria kumppanuudesta ja tuesta, Sari Kokko on työskennellyt yrityksessä vuodesta 1982 alkaen. Hän toimii yrityksen hallituksen puheenjohtajana. Tytär Senni työskentelee Laurellin markkinointipäällikkönä.

? Toinen tyttäristämme on vielä muualla töissä, mutta kiinnostusta molemmilla yritystä kohtaan on, joten toivoa löytyy, Heikki Kokko hymyilee luottavaisena yrityksen tulevaisuuden suhteen.

Laurell Oy

  • Yrittäjä: Heikki Kokko
  • Perustettu: 1947
  • Työntekijöitä: 55
  • Liikevaihto: 3,4 M?
  • Toimiala: Leivän, leivonnaisten ja kakkujen valmistus
  • Muuta: Konditoria-Leipomo Laurellilla on 7 kahvilaa: Hämeenlinnassa, Turengissa, Tuuloksessa, Riihimäellä ja Lahdessa. Lisäksi Hämeenlinnan leipomon yhteydessä pieni kahvila-myymälä.
  • Kuuluu Hyvä Konditoria -yhteistyöryhmään, jonka puheenjohtaja on Heikki Kokko.
  • Hämeenlinnan vuoden yrittäjä 2017

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.