Maanantai 17.06.2024
Nimipäivät: Urho

Tuuli:
 

Vaalipaneeleissa keskusteltiin seurakunnan tulevaisuudesta

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan järjestämissä vaalipaneeleissa keskusteltiin tiistaina 21.10. lasten ja nuorten asioista ja 22.10. kirkon auttamistyöstä ja aikuisten ja ikäihmisten kysymyksistä. Kummassakin paneelissa oli 1?2 edustajaa jokaiselta neljältä ehdokaslistalta.

Vaalipaneeleissa ei noussut yhtä aihetta ylitse muiden. Panelistit kiittelivät ja täydensivät toistensa puheenvuoroja. Selkeitä näkemyseroja ei löytynyt.

Taloutta panelistit eivät tasapainottaisi toiminnan kustannuksella, vaan rakennetta keventämällä ja yhteistyötä lisäämällä sekä seurakunnan sisällä että yhtymän seurakuntien välillä. Kirsi Ojansuu-Kaunisto (Tulkaa kaikki) kertoi kannattavansa isoja seurakuntia, joissa on yksi hallinto.

? Yhtymärakenne on ongelmallinen, siihen menee rahaa. Pitäisi arvioida, onko tarpeellista erottaa omia varoja seurakunnille vai voisiko henkilöstö vielä enemmän kiertää ja voidaanko yhteistyötä tehostaa. Koko Suomen ev. lut. kirkossa saavutettaisiin merkittäviä säästöjä, jos tehtäisiin suoraviivaisia malleja. Valitettavasti kirkkohallituksessa ei ole lainkaan tällaista mallia käynnissä olevalle rakenneuudistukselle, sen sijaan rakennellaan sietämättömän monimutkaisia vaihtoehtoja.

Panelistit olivat myös melko yksituumaisesti valmiita kirkollisveron nostoon, mikäli toiminnan laajuus ja laatu sitä vaativat. Useampi keskustelija nosti esimerkiksi viime vuoden kokeilun rippikoulun leiriosuuden lyhentämisestä. 19-vuotias Jonni Levaniemi (Seurakuntaväki) halusi tuoda nuorten oman äänen mukaan keskusteluun.

? Olen valmis nostamaan veroprosenttia, jos sillä saadaan ehkäistyä nuorten yksinäisyyttä. Nuoria ei saa jättää syrjään, hän sanoi.

Mikko Suomalainen (Seurakuntademarit) toi esille tilojen yhteiskäytön mahdollisuuden esimerkiksi järjestöjen kanssa. Suomalainen totesi, että kiinteistöjen ja omaisuusmassan tulisi olla järkevässä suhteessa toimintaan.

Jäsenkatoa ehdokkaat eivät suostuneet kauhistelemaan. Sara Kaloinen (Kokoomuslainen seurakuntaväki) muistutti, että pessimismiin ei ole aihetta.

? Sitä saa mitä tilaa. Kirkosta etääntyneet ja eronneetkin voivat palata, kunhan kirkon ovet ovat kaikille jatkuvasti auki. Koko ajan saadaan uusia ihmisiä mukaan. Aika huutaa hengellisen kasvun perään.

Viestinnän merkitystä painotettiin useissa puheenvuoroissa. Seurakunnan tehtävää ja toimintaa tulee tuoda voimakkaasti esille myös viestinnän keinoin.

Seurakunnan työn laadukkuus sai useita mainintoja. Lähiötyötä tekevä Marianna Roine (Tulkaa kaikki) kiitti diakoniatyötä siitä, että on saanut sen kautta aina avun apua tarvitseville.

Leena Tiesmaa (Seurakuntademarit) korosti diakonista työtä seurakunnan hengellisestä perustehtävästä puhuttaessa.

? Ensin pitää lisätä hyvinvointia sinne missä huonosti voidaan, sitten voi tarttua myös hengellinen sanoma.

Sanotaan, että kirkkovene kääntyy hitaasti, mutta ehdokkaat pitivät uusien ideoiden ja toimintatapojen kehittämistä hyvin tärkeänä. Erkki Alanen (Seurakuntaväki) muistutti, että seurakunnassa kyllä jatkuvasti pohditaan uusia tapoja toteuttaa perustehtävää. Kimmo Tapanainen (Tulkaa kaikki) pohdiskeli sitä, että uusi sukupolvi ei kasva enää samoihin perinteisiin kuin aikaisemmat.

? Ympäristöt ja puitteet muuttuvat. Toivoisin, että kun ollaan yhdessä, todella kohdattaisiin. Sanon ei kiitos sellaiselle tilaisuudelle, jossa yksi puhuu, muut kuuntelevat ja sitten poistuvat.

Mikäli panelisteista olisi kiinni, vapaaehtoisuus ja osallisuus olisivat entistä vahvemmin kirkon tulevaisuuden trendejä. Teppo Heiskanen (Tulkaa kaikki) muistutti, että Jumalan huoneessa ei kuitenkaan tarvitse suorittaa.

? Yhteisön tulee toki elää. Ei kuitenkaan niin, että vain seurakunta-aktiivit kokoontuvat tekemään jotain ja siinä se kirkko on.

Ehdokkaat vakuuttivat haluaan toimia seurakunnan hyväksi myös muuten, kuin päättäjinä, esimerkiksi vapaaehtoistehtävissä ja osallistumalla kirkossa ja kirkosta käytävään arvokeskusteluun.

Lue myös juttu ennakkoäänestyksestä.

Riitta-Sisko Keinonen (Hml-Vanajan seurakunnan tiedottaja)

(Päivitetty 23.10. klo 22.07, korjattu Tiesmaan sukunimi oikeaksi.)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.