Keskiviikko 06.12.2023
Nimipäivät: Niilo, Niko, Niki, Niklas, Nikolai

Tuuli:
 

Äänestysbussi puksuttaa seurakuntavaalien lähettinä

vaalibussi_

Seurakuntavaalien 2014 ennakkoäänestys on 27.?31.10. ja varsinainen vaalipäivä 9.11.. Hämeenlinnassa ennakkoäänestää voi koko ensi viikon ajan kirkkoherranvirastossa, osoitteessa Rauhankatu 14 kello 9?18. Poltinahon seurakuntatalolla ja Jukolan Lintukodolla Eeronkujalla voi äänestää ennakkoon maanantaina. Tiistaista perjantaihin Hämeenlinnan eri kulmilla puksuttaa liikkuva ennakkoäänestyspaikka, vaalibussi.

Näin toimit äänestysbussissa

1) Saapuessasi ennakkoäänestyspaikkaan, esitä vaalitoimitsijalle henkilöllisyystodistus. Henkilöllisyystodistuksena voi toimia poliisin myöntämä henkilökortti tai passi. Lisäksi ajokorttia voidaan pitää riittävänä selvityksenä henkilöllisyydestä. Bussiin noustaan takaovesta.

2) Vaalitoimitsija ojentaa sinulle avatut äänestysliput yhteisen kirkkovaltuuston jäsenten vaalia (valkoinen) ja seurakuntaneuvoston jäsenten vaalia (oranssi) varten. Tarkasta, että sait virheettömät äänestysliput.

3) Oman seurakuntasi ennakkoäänestyspaikassa voit tutustua ehdokaslistojen yhdistelmiin. Ne on kiinnitetty myös äänestyskopin sisäseinään. Jos äänestät muussa kuin oman seurakuntasi ennakkoäänestyspaikassa, ota etukäteen selville oman ehdokkaasi ehdokasnumerot.

4) Astele äänestyskoppiin ja merkitse äänestyslippuihin ehdokkaan numero niin selvästi, ettei voi syntyä epätietoisuutta siitä, ketä ehdokasta tarkoitat. Tee merkintä vaalisalaisuus säilyttäen. Muista, että valkoiseen lippuun merkitään numero valkoisesta ehdokaslistojen yhdistelmästä ja oranssiin lippuun oranssista ehdokaslistojen yhdistelmästä.

5) Jos et pysty itse tekemään äänestysmerkintää, voit pyytää vaalitoimitsijaa tai vaalilautakunnan jäsentä auttamaan äänestämisessä. Avustajana ei kuitenkaan saa käyttää vaaleissa ehdokkaana olevaa henkilöä. Avustaja on velvollinen tunnollisesti noudattamaan äänestäjän tahtoa ja pitämään salassa äänestyksen yhteydessä saamansa tiedot.

6) Taita äänestysliput niin, että muut eivät näe tekemääsi äänestysmerkintää. Sulje molemmat äänestysliput vaalitoimitsijan antamaan vaalikuoreen (molemmat samaan kuoreen). Äänestyslippuja ei tässä vaiheessa leimata, vaan toimitsija lyö vaalileiman vaalikuoreen.

7) Allekirjoita lähetekirje. Jos sait kotiisi etukäteen vaalien ilmoituskortin, ota se mukaan. Kirjeen mukana oleva esitäytetty lähetekirje nopeuttaa äänestämistä. Lähetekirjeen voi täyttää myös ennakkoäänestyspaikalla.

8) Vaalikuori ja lähetekirje suljetaan lähetekuoreen ja vaalitoimitsija lähettää kuoren edelleen vaalilautakunnalle ääntenlaskentaa varten. Vaalitoimitsija tekee merkinnän ennakkoäänestäneiden luetteloon, että olet käyttänyt äänioikeuttasi.

9) Nyt olet äänestänyt. Voit halutessasi osallistua vapaaehtoiseen vaalikeräykseen haluamallasi summalla. Keräyslippaita on äänestyspaikoilla.

10) Äänestyspaikalla tai sen välittömässä läheisyydessä ei saa äänestysaikana pitää puheita, julkipanna tai jakaa painettuja tai kirjoitettuja kehotuksia eikä muutoinkaan vaikuttaa tai yrittää vaikuttaa äänestäjien vaalivapauteen.

Lue myös juttu vaalipaneeleista.

Ohjelista ja kuva: Riitta-Sisko Keinonen (Hml-Vanajan seurakunnan tiedottaja)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.