Torstai 18.04.2024
Nimipäivät: Valto, Valdemar

Tuuli:
 

UUTUUS: Helmi Rosenberg suunnitteli sykettä mittaavan salibandypaidan

Helmi Rosenberg toteutti opinnäytetyönään salibandykentille suunnatun älyvaatteen prototyypin: salibandypaidan, joka mittaa pelaajan palautumista. Rosenberg valmistui kesäkuussa 2016 Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) muotoilun koulutuksesta pääaineenaan vaatetus.

Älykkään salibandypaidan suunnitelma, jossa vaatteessa käytetty elektroniikka havainnollistettuna.

Älykkään salibandypaidan suunnitelma, jossa vaatteessa käytetty elektroniikka havainnollistettuna.

Rosenberg tutki opinnäytetyössään älyvaatteen mahdollisuuksia urheilun parissa. Hän keskittyi erityisesti sykkeen mittaamisen tärkeyteen, sillä se on yksinkertaisin ja yksiselitteisin palautumista mittaava tekijä. Prototyypissä käytetyt led-valot ilmaisevat vihreällä, oranssilla ja punaisella värillä pelaajan sykealueen. Tämän avulla esimerkiksi valmentaja voi päätellä, kannattaako pelaaja lähettää vaihtopenkille hetkeksi huilaamaan. Samalla voidaan seurata, kuinka nopeasti pelaajan sykealue palautuu halutulle tasolle.

? Muotoiluosaamisen lisäksi projektiin tarvittiin tietenkin myös tietoteknistä osaamista. Tähän ratkaisuksi löytyi HAMKin Älykkäät palvelut -tutkimusyksikkö, jossa espanjalainen tietotekniikan vaihto-opiskelija Frank Calatayud huolehti projektin teknisestä puolesta, esimerkiksi koodaamisesta.

? Prototyyppi on vielä alkuvaiheen malli. Jotta palautumista mittaava salibandypaita saadaan käyttötuotteeksi, vaatii se vielä jatkokehittelyä. Tässä suurimpana haasteena on saada paidassa oleva elektroniikka kestämään kovaakin käyttöä, kuvaa Rosenberg prosessia.

Älykkään salibandyvaatteen suunnitelma valmiina tuotteena. Vasemmanpuoleinen edestä ja oikeanpuoleinen takaa.

Älykkään salibandyvaatteen suunnitelma valmiina tuotteena. Vasemmanpuoleinen edestä ja oikeanpuoleinen takaa.

Tyypillisesti vaatetukseen suuntautunut muotoilija mielletään esimerkiksi iltapukujen suunnittelijaksi. Rosenbergille idea urheiluälyvaatteen suunnittelusta syntyikin vaihto-opiskelussa ulkomailla. Hän vietti puoli vuotta Englannissa Falmouth Universityssä urheiluvaatesuunnittelun opintojen parissa. Siellä syttyi kipinä urheiluvaatteiden suunnitteluun, ja älyteknologia tuo siihen vielä oman lisänsä.

? Aloittaessani opinnäytetyötä tein taustatutkimusta aiheesta. Opinnäytetöitä ei ole tietääkseni älyvaatteiden tiimoilta muotoilun näkökulmasta vielä tehty. Uskon kuitenkin, että älytekstiilit ja urheiluvaatteet linkittyvät toisiinsa vahvasti tulevaisuudessa.

? Tärkeää tekniikan toimivuuden lisäksi on ottaa huomioon myös vaatteen ulkonäkö ja käytettävyys. On hienoa, että älytekstiilien ajankohtaisuus on otettu myös HAMKin muotoilun opetuksessa huomioon, sillä uusilla opiskelijoilla tämä näkyy myös opintojen sisällöissä, kertoo Rosenberg.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.