Sunnuntai 19.05.2024
Nimipäivät: Emilia, Emma, Mila, Amalia, Emmi

Tuuli:
 

Uuden sairaalan rakentamisesta Ahvenistolle päätös mahdollisesti joulukuussa

Ahvenistolle suunnitellun uuden sairaalan hankesuunnitelma, allianssin toteutussopimus ja rahoitus etenevät Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin päätettäväksi hallituksen kokoukseen 24. marraskuuta.

Hallitus tekee asiasta päätösesityksen kuntayhtymän valtuustolle, joka kokoontuu 15. joulukuuta. Jos päätökset ovat hankkeelle myönteisiä, Assin rakentaminen alkaa keväällä 2021 ja hankkeen arvioidaan valmistuvan syksyllä 2026.

Hankesuunnitelma on kehittynyt syksyn 2020 aikana siten, että Assin kokonaispinta-ala on sen mukaan noin 74.300 bruttoneliömetriä, joista niin sanottua hyötypinta-alaa
on 37.221 bruttoneliömetriä.

Lisäksi sairaanhoitopiiri hyödyntää väliaikaisesti nykyisen keskussairaalakiinteistön C-rakennusta. Alkuperäiseen, vuoden 2018 hankesuunnitelmaan verrattuna uudisrakennuksen laajuus on pienentynyt noin 13.000 neliötä ja hyötyala noin 5.824 neliötä.

Yksiköiden tilamäärissä on suunnittelun edetessä tapahtunut pieniä muutoksia. Esimerkiksi leikkaussalien määrää on vähennetty kahdella salilla. Sairaansijojen määrä on vähentynyt 20 paikkaa verrattuna alkuperäiseen hankesuunnitelmaan.

Toisaalta päiväsairaala- ja toimenpideseurantapaikkojen määrää on kasvatettu 11 paikalla johtuen toiminnan laajenemisesta ja toimenpiteitä on siirretty toteutettavaksi leikkausosaston ulkopuolella.

Tilamäärien riittävyys sairaalan toiminnan tarpeisiin on varmistettu ulkopuolisten arviointien ja simulointien kautta. Hankkeen tavoitteisiin tai sairaalan toiminnan tuottavuustavoitteisiin ei ole tehty muutoksia.

Perusterveydenhuollon osuus tiloista on noin 10 prosenttia ja muiden palveluntuottajien osuus noin 8 prosenttia kokonaislaajuudesta. Muiden toimijoiden, kuten Hämeenlinnan kaupungin, Tays Sydänsairaalan ja Fimlabin osalta sovelletaan täyskatteellista vuokraa.

Ahveniston sairaala-allianssin tavoitekustannukseksi esitetään 308,2 miljoonaa euroa. Tavoitekustannus sisältää palveluntuottajien palkkio-osuuden, korvattavat kustannukset, yleiskustannukset ja riskivaraukset kuten kustannusnousuvarauksen ja rakentamisen riskivarauksen.

Tavoitekustannuksesta hankkeen kokonaiskustannusarvioksi muodostuu KHSHP:n muut kustannukset ja varaukset huomioiden 355,8 miljoonaa euroa.

KHSHP:n hallitus käsittelee tiistaina myös hankkeen rahoittamista. Kilpailutuksen perusteella edullisimman tarjouksen kiinteäkorkoisesta lainasta ja vaihtuvakorkoisista lainoista teki Euroopan investointipankki.

Seuraavaksi edullisimman tarjouksen teki Kuntarahoitus Oyj. Euroopan investointipankilta saadun tiedon mukaan pankin rahoitusosuus voi olla enintään 175 miljoonaa euroa, joten toiseksi hankkeen rahoittajaksi esitetään Kuntarahoitusta.

Assin asemapiirustus tammikuussa 2020 näytti tältä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.