Maanantai 27.05.2024
Nimipäivät: Ritva

Tuuli:
 

Voittoputki: Valmentaja latautuu liikkumalla

Ahvenisto, Aulanko, rantareitti ja kuntosali ovat paikkoja, joissa salibandyjoukkue Steelersin päävalmentaja Jani Järvinen kertoo parhaiten latautuvansa tuloksen tekoon. Tulosta on tullut nyt peräkkäin kymmenen voitetun ottelun verran.

? On tärkeätä, että pääsen juoksemaan tai tekemään punttitreenin. Kerään energiaa sillä, että olen yksin ja hikoilen. Sen jälkeen esimerkiksi pystyn ajatuksella katsomaan otteluvideoita ja tuomaan niistä olennaisen tiedon joukkueelle. Katson kauden mittaan kaikki pelit ja olen sen suhteen aika pedantti, Järvinen kertoo.

Valmentajakaan ei pysty parhaimpaansa ilman palautumista ja latautumista. Jani Järviselle liikunta ja hyvässä kunnossa pysyminen ovat avainasioita.

Valmentajakaan ei pysty parhaimpaansa ilman palautumista ja latautumista. Jani Järviselle avainasioita ovat liikunta ja hyvässä kunnossa pysyminen.

Kymmenisen vuotta valmentanut Järvinen sanoo, että valmennuksessa pääsee lähimmäs sitä tunnetta, minkä pelaajanakin koki. Vaikka valmentaminen on Järvisen mielestä tietysti myös mukavaa, imee intensiivinen tunne energian paitsi pelaajista, myös valmentajasta.

? Harjoitellessa tulee hyvä olo, vähän kun rääkkää itseään aamulla, saa energiaa moneksi tunniksi, luonnehtii Järvinen.

Steelersin joukkueella oli äskettäin kahdeksan päivän sisään viisi tapahtumaa. Nyt katseet on käännetty siihen, että ensi sunnuntaina sekä pelaajilla että valmennuksella on kaikki energiat käytössä, kun Elenia-Areenalle paikallisotteluun astelee vastaan Lammin Salibandy.

Siinä missä markkinointi hehkuttaa yleisölle Divarin yleisöennätyksen tavoittelua ja huikeaa kohtaamista, yrittää valmennus valmistaa pelaajia sunnuntaihin ilman turhia poikkeamia rutiinista.

? Viikolla meillä on vain kahdet yhteisharjoitukset ja perjantaina sekä lauantaina omatoiminen treeni. Tänään meillä on ottelupalaveri ja sen jälkeen aletaan keskittyä siihen, mitä me sunnuntaina teemme eikä siihen, mitä LaSB tekee.

? Isoissa otteluissa valmentajalla on vaarana, että alkaa ylivalmentamaan, vaikka pitää vain uskaltaa olla oma itsensä. Pelaajilla ei ole ongelmaa saada riittävää latausta tällaiseen otteluun ja jos halutaan vain liikaa voittaa, energia menee vääriin juttuihin, Järvinen pohtii.

Luonnossa tai salilla hikoilu ei sekään riitä: ottelupäivinä latautuminen pitää muutaman tunnin ajaksi muuntaa kyvyksi puristaa urheilijoista ulos paras mahdollinen suoritus niin, että pukukoppiin pystyy vielä seuraavallakin viikolla menemään.

Esimerkiksi jääkiekossa on aivan huipputasollakin nähty, että väärällä tavalla ruoskittu yksittäinen hyvä tulos voi tuhota mahdollisuudet tehdä pitkäjänteisesti hyvää tulosta. Kyky asettaa vaatimustaso oikein korostuu, kun ammatikseen valmentavalla on näpeissään varusmiespalveluksen, opintojen tai päivätyön ohessa pelaavia urheilijoita.

? Omia keskeisiä ominaisuuksiani valmentajana ovat kartoituksen perusteella kokonaisvaltaisuus ja rehellisyys. Näen kokonaiskuvan ja pystyn hahmottamaan, mitä asioita kauden mittaan kannattaa tehdä. Rehellisyydessä tunne lähtee joskus viemään ja tulee sanottua ehkä liiankin suoraan, Jani Järvinen toteaa.

Kakkosvalmentaja Jukka Pyhäjoki taas on Järvisen mukaan tyyppi, joka näkee nopeasti ne asiat, mitkä pitää heti korjata. Tällä ja koko valmennusryhmän osaamisella Steelers lähtee sunnuntaina tavoittelemaan paitsi Teräspäiväksi nimetylle tapahtumalle Divarin yleisöennätystä, ennen kaikkea 11. perättäistä voittoa.

? Keskitymme omaan juttuumme ja se on enemmän kuin hyvällä mallilla, sanoo Järvinen.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.