Maanantai 22.04.2024
Nimipäivät: Alina

Tuuli:
 

Täysmatkan unelmansa toteuttanut Olli Miettinen haluaa oppia triathlonista lisää

Olli Miettinen triathlonin täysmatkan juoksuosuudella.

Tähän kauteen asti nopeutta aseenaan vaalinut Olli Miettinen asetti viime kauden lopulla kovan tavoitteen, eli muuttaa harjoitteluaan täysmatkan triathlonistille sopivaksi. Mitaleja ja mestaruuksia muun muassa XCE:stä eli maastopyöräilyn sprinttiversiosta saavuttanut Miettinen oli osoittanut kykynsä jo triathlonin lyhyemmillä matkoilla, mutta täysmatka tiesi kokonaisvaltaista muutosta.

? Harjoittelun luonne muuttui täysin. Kun aikaisemmin pyrin maksimoimaan viikottaiset intervallitreenit ja totuttamaan kehoa hiilihydraattien hyödyntämiseen, nyt harjoiteltiin peruskestävyyssykkeellä ja totutettiin elimistöä hyödyntämään rasvoja, Miettinen kiteyttää.

Kesän kilpailuohjelmakin palveli vain päätavoitetta, Tahkon Finntriathlonin täysmatkaa elokuun alussa. Joroisten SM-puolimatkalla Miettinen oli ikäluokkansa 30?34-vuotiaiden hopealla, muissa kolmessa Finntriathlon-startissaan ykkönen.

Tahkolla Miettinen oli omassa luokassaan voittaja yli kymmenen minuutin erolla hopeamitalistiin ja koko osallistujajoukon kahdeksanneksi nopein. Finntriathlonin kerää koko sarja ?kisassa Miettinen oli lopulta neljäs.

Täyden matkan aika 9.53,24 asettui Miettisen omaan arviohaarukkaan.

? Olin laskenut, että jos kaikki lajit menevät parhaimmalla mahdollisella tavalla, aika voi olla 9.30. Olin kuitenkin varautunut 30?45 minuutin viivästyksiin, eli aikaan täytyy olla tyytyväinen, Miettinen sanoo.

Maastopyöräilyssä Miettinen on tottunut menemään kovaa kisavauhtia myös useamman tunnin ajan, eli täysin uudesta aluevaltauksesta ei siinä mielessä ollut kyse. Yllättävää ehkä on, että Miettisen harjoitusmäärä oli kauden aikana keskimäärin ?vain? 8,5 tuntia viikossa.

Sitä selittää Miettisen jo tammikuussa kertoma osatavoite, eli harjoitella niin maltillisesti, että keho pysyy ehjänä. Tämä näkyi erityisesti juoksuharjoituksissa.

? Juoksua oli riittävän vähän, että pääsi terveenä matkaan, Miettinen luonnehtii.

Ja vaikka kauden aiemmat kisat antoivat tärkeää tietoa, starttasi Tahkolla omasta suorituskunnostaan terveesti epävarma urheilija.

? Ylivoimaisesti kovin kysymysmerkki oli, että elämäni pisin urheilusuoritus tuplaantuu ja edessä olivat pisimmät uinti- ja juoksumatkat ikinä. Maratonia en ollut uskaltanut juosta ennenkään ja nyt oli 6 tuntia 20 minuuttia urheilua takana juoksuun lähtiessä.

Uinnin 1 tunnin ja 18 minuutin aikaansa Miettinen pitää täysin harjoittelun mukaisena suorituksena. Pyöräilyyn kului lähes tasan 5 tuntia ja se oli ainoa laji, jossa Miettinen sanoo kärsineensä liian vähästä kestävyysharjoittelusta.

Maraton taitettuna. Ensimmäinen triathlonin täysmatka jätti Olli Miettiselle nälkää.

? Pyöräilyssä tuli mieleen, että sen viisi tuntia olisi voinut istua satulassa lenkilläkin. Olin 130 kilometriin asti paremmassa vauhdissa, mutta sen jälkeen tuli pelko maratonin juoksukunnosta. Joroisten puolimatka antoi tärkeää oppia sen suhteen, että juoksuun täytyy päästä tuoreemmilla jaloilla kuin siellä.

Pyöräilyosuuden 36 km/h keskivauhti kirjaantui Miettisen mukaan peruskestävyyssykkeillä, ja myös juoksussa hän eteni hyvin maltillisilla sykkeillä.

? Matka eteni hitaasti kohden totaaliväsymystä. Pää toimi kuitenkin koko ajan, tunnistin perheeni reitin varrelta ja tiesin, missä maassa ollaan.

Elokuun lähestyessä loppuaan meneillään on vielä toipuminen maratonin rasituksista. Vaikka Miettinen sanoo olevansa tyytyväinen täysmatkan suoritukseensa, nälkääkin jäi.

? Loppuaika jättää liikaa nälkää, jotta siihen voisi tyytyä. Ensi vuonna ei ohjelmassa kuitenkaan varmaan ole täysmatkaa, vaan haen lisää vauhtia puolikkaalle, ja ehdottomasti maastotriathlonin X-Terraan. Nämä tavoitteet mahdollistavat myös maastopyöräharjoittelun, josta nautin älyttömästi eivätkä sulje pois osallistumista maastopyöräkilpailuihinkaan.

Suomeen ensimmäistä kertaa tulevan Ironman-sarjan puolimatkalle Lahteen Miettinen on jo ilmoittautunut.

? Siellä olisi kiva rikkoa puolimatkan ennätyksensä, hän suunnittelee.

Viime talvi Hämeenlinnassa elettiin uimahalliremontin aikaa, mikä ei Miettiselle tarjonnut parhaita mahdollisia olosuhteita kehittää heikointa lajiaan.

? Uinnin takia pidän itseäni edelleen wannabe-triathlonistina. Uinnissa on huikeat kehittymismahdollisuudet ja jos sitä saisi kehitettyä, olisi mielekästä kilpailla yleisessä sarjassa.

Miettinen sanoo aina tienneensä, että hänen elimistönsä kestää myös pidempiaikaista rasitusta.

? Täysmatkalla syke pysyi niin alhaisena, että senkin suhteen voisi olla hyvät mahdollisuudet parantaa suoritusta.

Eikä ikänsä pyörää ajanut urheilija katso vielä olevansa valmis triathlonin pyöräilyosuudellakaan.

? Pyöräilyosuudella ajoasentoni on ollut sama kuin pyöräilyn aika-ajossa, jatkossa huomiota täytyy kiinnittää lisää aerodynamiikkaan.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.