Tiistai 21.05.2024
Nimipäivät: Kosti, Konsta, Konstantin

Tuuli:
 

ReskaSport: Fitness Femme tarjoaa liikunnalla sisäistä ja ulkoista hehkua

Haaveeni oli aina, että voisin tehdä tätä päätoimisesti. Nyt on kohta vuosi vierähtänyt enkä ole katunut hetkeäkään, sanoo Raatihuoneenkadun länsipäässä toimivan Fitness Femmen yrittäjä Virpi Laurila.

Vain naisille suunnatun kuntosalin yrittäjällä oli noin vuosi sitten takanaan yli 20 vuotta työskentelyä liikunnan parissa eri puolilla Suomea, muttei koskaan päätoimisesti. Kun Virpille hoitovapaan jälkeen tuli mahdollisuus tarttua naisille suunnatun salin ohjiin yrittäjänä silloisen kirjapitotyön sijaan, tilaisuus toteuttaa omaa intohimoaan päätoimisesti tuntui ohittamattomalta.

Virpi Laurila pitää siitä, että saa jakaa tietotaitoaan muille. Sopiva määrä omaa liikuntaa takaa, että yrittäjä jaksaa liikuttaa muita hymyssä suin. Kuvaaja: Juha Reinikainen.

Virpi Laurila pitää siitä, että saa jakaa tietotaitoaan muille. Sopiva määrä omaa liikuntaa takaa, että yrittäjä jaksaa liikuttaa muita hymyssä suin. Kuvaaja: Juha Reinikainen.

Vuodet liikunta-alalla ovat haaveiden lisäksi hioneet vahvan käytännön näkemyksen siitä, miten haavetta on toteutettava.

? Haluan pitää salin siistinä ja sellaisena, että tänne on helppo tulla. Kuuntelen myös mahdollisimman paljon asiakkaiden toiveita. Liikunnan pitää olla terveellistä ja tervettä, osa harmonista elämistä. Kun voi sisäisesti ja ulkoisesti hyvin, osaa myös valita elämässään ne oikeat asiat, hän kiteyttää.

Kun Virpi itse 1980-luvun lopulla alkoi käydä salilla 17-vuotiaana, paikkana oli Hämeenlinnan tuolloin ainoa naisille suunnattu sali, Piukat Paikat.

? Salin pitäjä sai minutkin innostettua ohjaajaksi ja tuolloin kävin ensimmäiset alan kurssini. Ensin olin tuuraajana ja sitten se veikin mukanaan, hän kertoo.

Nyt Virpi on personal traineriksi kouluttautunut yrittäjä, jonka salilla laitteet ovat erityisesti naisille suunniteltuja ja vapaat painot takaavat sen, että asiakkaina on myös kilpatason fitness-urheilijoita.

? Enemmistö on kuntoilijoita, joilla harjoittelun motiivina on oman jaksamisen ja työkunnon ylläpito, mutta muutama tosissaan fitness-kisoihin treenaavakin löytyy, Virpi tietää.

Myös monet niistä naisista, jotka eivät harjoittele kilpailumielessä, tavoittelevat nykyään salilla käynnillä tasapainoista lihaksiston kasvattamista.

? Ennen pinnalla olivat enemmän vain laihtumisen ja hoikkuuden tavoittelu.

Saliharjoittelu kannattaa aina käynnistää ammattilaisen ohjauksessa ja Virpillä on tälläkin hetkellä useita henkilökohtaisia valmennettavia. Tulokset ovat monesti sekä ohjaajalle että ohjattavalle palkitsevia, vaikka niitä ei mitattaisi kilpailumenestyksellä.

? Moni on sanonut huomanneensa, että ryhti on parantunut ja selkäkivut hävinneet.

Yksi oman liikunnan suunnittelun perusohjeista on, että iän karttuessa lihaskuntoharjoittelun osuutta liikunnan kokonaismäärästä tulisi lisätä. Fitness Femmen ohjelmassa onkin ollut myös senioriliikuntatunteja joilla käytyään moni on innostunut ostamaan salille kuukausikortin.

Fitness Femmen tyypillistä kävijää on siis vaikeaa määritellä varsinkin kun Virpi Laurila kertoo, että takavuosikymmeniin verrattuna yhä suurempi osa naisista käy kuntosalilla ja harrastajien ikähaitari on kasvanut.

? Nuorin asiakkaamme on 15-vuotias ja iäkkäimmät 70?80-vuotiaita.

Harjoittelu on monille myös henkireikä eli kipeästi kaivattua omaa aikaa. Esimerkiksi vuorotyöläiset pääsevätkin treenaamaan milloin se heille sopii, sillä salille pääsee avainkortin lunastettuaan milloin vain. Joillekin pääsyy salille tuloon voi olla infrapunasaunasta tai solariumista nauttiminen.

? Sen huomaa erityisesti nyt, kun ilmat ovat alkaneet harmaantua, Virpi huomauttaa.

Aikanaan erittäinkin kovaa harjoitelleella Virpillä pääosa päivistä kuluu nyt muiden liikuttamiseen. Hän toteaakin naurahtaen, että tällä hetkellä sanonta suutarin lasten kengättömyydestä tahtoo osua kohdalleen.

? Tällä hetkellä aika menee lähinnä siihen, että treenautan muita eikä se haittaa. Tykkään, kun saan jakaa tietotaitoani muille. Toki tietty määrä liikuntaa on itsekin tehtävä, jotta jaksaa ohjata muita, hän pohtii.

Tulevaisuuteen Fitness Femmen yrittäjä suhtautuu optimistisesti. Aiemmin melkein liiankin rauhallinen katuosuus kuuluu nyt kauppakeskus Goodmanin auettua kaupungin vilkkaimpiin ja yritykselle se tietää lisää mahdollisia liikkujia.

Eivätkä kaikki Virpi Laurilankaan haaveet vielä ole toteutuneet.

? Haaveeni on sali, jossa voisi pitää samassa yhteydessä ohjattuja liikuntatunteja. Katsotaan nyt, miten käy.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.