Perjantai 14.06.2024
Nimipäivät: Kielo, Pihla

Tuuli:
 

Pyöräilystä triathloniin: ”Aloitin täydelliseen aikaan”

Tawast Cycling Clubin Olli Miettinen oli ylivoimainen Hollolan maastotriathlonin pitkällä matkalla sunnuntaina. Viime vuoden voittaja Juha Hirsimäki taipui hämeenlinnalaiselle kolme minuuttia ja 35 sekuntia. Triathlonin vasta tällä kaudella ohjelmaansa ottanut Miettinen oli odotetun ylivoimainen maastopyöräilyosuudella, jossa hänen marginaalinsa seuraaviin oli liki viisi minuuttia.

? Hollolan maastotriathlon oli vähän omaperäinen valinta valmistavaksi kisaksi viikon päästä siintäviin maastopyöräilyn XCE:n ja XCO:n SM-startteihin. Triathlonkilpailuissa maastopyöräily on harvinaista herkkua, joten lähdin rohkeasti mukaan pyöräilyharjoitusten turvin, Miettinen kertoo.

Triathlon vetää puoleensa myös muissa lajeissa menestyneitä urheilijoita. Hämeenlinnalainen Olli Miettinen menestyy sekä pyöräilyssä että triathlonissa.

Triathlon vetää puoleensa myös muissa lajeissa menestyneitä urheilijoita. Hämeenlinnalainen Olli Miettinen menestyy sekä pyöräilyssä että triathlonissa.

Uinnissa Miettinen jäi kärjelle kolme minuuttia. Mäkisellä ja märällä pyöräilyreitillä maastoajon erikoismiehen ominaisuudet korostuivat ja kärkipaikka vaihtui jo seitsemän kilometrin ajon jälkeen.

? Ero juoksuun lähtiessä oli kolme minuuttia edukseni ja sain juosta rennon kovaa jalkoja säästellen maaliin. Oli mahtavaa napata ensimmäinen voitto triathlonissa jo tässä vaiheessa, hän iloitsee.

Hyvää treeniä ennen pääkisaa

Tawast Cycling Clubin hämeenlinnalaisurheilijoista palkintosijoille Hollolan maastotriathlonissa ehtivät myös Jenni Mattila joka oli naisten lyhyen matkan toinen ja naisten pitkällä matkalla kolmanneksi sijoittunut Elina Honkavuori.

Jenni Mattilan pitkä ura kestävyysurheilijana on saanut tänä vuonna lisäväriä triathlonmenestysten ansiosta. Myös hänellä on edessä ensi viikonloppuna yksi kauden merkkipaaluista, legendaarinen Joroisten triathlonkilpailu.

? Fiilis on erittäin odottava ja positiivinen. Vasta valitettavan myöhään minun osaltani alkanut kilpailukausi on mennyt mukavasti. Onnistuneet treenituntemukset, Imatran SM-maastot, ja Finntriathlonin kaksi onnistunutta kisaa toki myös antavat uskoa.

Jenni Mattila lähtee mittaamaan kuntoaan seuraavaksi legendaariselle Joroisten Finntriathlonille.

Jenni Mattila lähtee mittaamaan kuntoaan seuraavaksi legendaariselle Joroisten Finntriathlonille.

Hollolan maastotriathlonkilpailua Mattila hyödynsi lähinnä hyvänä kovana harjoituksena ennen Joroista. Pienemmissä kisoissa voi myös testata erilaisia varustesäätöjä tärkeämpi startteja silmällä pitäen.

? Alkuverryttelyssä oli todella vahva olo ja lihaksistossa tuntui vahvemmalta ja irtonaisemmalta, mitä alkukesän muiden kisojen verryttelyssä. Tosin pelkäsin kylmää keliä, joka on minulle se kaikista pahin vihollinen.

? Vaikka kyseessä oli sprintti, päätin että laitan lämmikettä uinnin jälkeen päälle. Paita jäi kiinni märkään ihoon, samoin takki ja lopulta ei auttanut muuta kuin lähteä matkaan pelkällä kisapuvulla. Lihakset hyytyivätkin heti pyöräilyn alkumetreillä kylmyyden takia enkä edes juostessa saanut lämpöä päälle ja päässyt normikuntoiseen menoon, Mattila kertoo.

Lisävauhtia itselle ja muille

Kestävyysurheilu mielletään monesti yksinäiseksi puurtamiseksi, jossa varsinkaan huippua tavoittelevat eivät silmälapuiltaan näe muuta maailmaa. Nykyiset hämeenlinnalaiset triathlonin kärkinimet eivät tähän kaavaan sovi.

Olli Miettinen avasi voittotilinsä jo toukokuussa Aulanko MTB:ssä ja otti kesäkuussa SM-hopeaa triathlonin sprinttimatkalla ikäluokkasarjassa 30?34. Täksi kaudeksi TCC:n kotiseurakseen valinnut Miettinen on siis tehnyt täsmälleen sen minkä lupasikin, eli ollut oman menestyksensä lisäksi nostamassa kesän kestävyyslajien profiilia Hämeenlinnan seudulla. Miettinen näkee asiassa myös toisen puolen.

? Aloitin triathlonin täydelliseen aikaan. Erityisesti Hämeenlinna ja seura TCC on ollut vahvasti tukemassa minuakin näin triathlonuran alkuvaiheessa. Uintikurssi, seurakavereiden tuki ja kaupungin mainio sijainti on tehnyt harrastuksen aloituksen helpommaksi, hän toteaa.

? Olen saanut myös omiin suorituksiini lisävauhtia, kun olen kantanut oman kaupungin ja seuran värejä kisoissa. Pyöräilyyn ja triathloniin mahtuu kyllä harrastajia ja toivottavasti väki innostuu näihin hienoihin lajeihin mukaan, Miettinen sanoo.

Pyöräilyyn ja triathloniin mahtuu myös lisää harrastajia, muistuttaa tässä Aulanko MTB:n starttiin valmistautuva Olli Miettinen.

Pyöräilyyn ja triathloniin mahtuu myös lisää harrastajia, muistuttaa tässä Aulanko MTB:n starttiin valmistautuva Olli Miettinen.

Joroisille valmistautuva Jenni Mattila saa myös lisävirtaa yhdessä tekemisestä. Onnistunut suoritus ei ole kiinni pelkästään fyysisestä kunnosta.

? Joroista ajatellen erityisen mukavaa on se, että 14 TCC:n jäsentä tai huoltajaa on samassa majoituksessa, joten yhdessä pääsee jakamaan fiiliksiä ennen kilpailua ja kohottamaan fiilistä entisestään.

Nauttimaan joka hetkestä

Oman kunnon tunteminen on silti se, minkä varassa urheilija nousee tai putoaa.

? Polvissa ei ole enää mitään oireita viikko sitten olleesta Vierumäen kilpailusta ja se on tärkein asia. Tämän viikon treeneissä on ollut hyvä vire. Nyt viimeisellä viikolla teen todella lyhyitä treenejä,  herätteleviä aamulenkkejä, keskityn laadukkaaseen lihashuoltoon ja syön hyvin, sanoo Jenni Mattila.

Jokunen vauhdikas lyhyt pätkä loppuviikolla herättää kropan taas ennen kilpailua kevyempien päivien jälkeen.

? Ehdottomasti puolimatka sopii minulle paremmin kuin kesän aikaisemmat lyhyemmät startit. Uintivauhti on ilokseni kehittynyt selvästi viime kesästä. En ole siis turhaan herännyt arkiaamuina aamutuimaan uimahalliin lähtöön! Viime päivien juoksut ovat osoittaneet, että juoksukuntokin on  löytymässä.

? Joroisten kuuluisa kisafiilis sytyttää varmasti ja joka hetkestä lähden nauttimaan. Kisainto on kova ja tavoitteena on maalissa väsynyt Jenni, hän päättelee.

Olli Miettisen taito asettaa vauhti ja tavoitteet omaan kuntoonsa sopiviksi on osoittautunut lähes virheettömäksi.

? Ensi viikonloppuna odotukset painottuvat lauantain XCE-kisaan, jossa tavoitteena on kirkastaa vuoden takainen neljäs sija SM-mitaliin, hän kertoo.

XCE:n mitalistit eivät lähivuosina ole pystyneet mitalivauhtiin enää seuraavana päivänä, mutta Miettinen starttaa silti myös sunnuntain XCO-kisaan.

? Liedon XCO-rata on todella kivinen ja tekninen. Jos kisapäivänä satelee, niin tulee vaikea SM-kilpailu. Kisojen taktiikat valmistelen vasta kisa-aamuna. Toivottavasti lauantain kisa sujuu mallikkaasti ja jalkoja jää käyttöön vielä sunnuntain kisaan.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.